Cure bušotine Rio Tinta?

Članovi udruženja koja se oštro protive dolasku Rio Tinta u Loznicu i meštani, prethodnih meseci zabrinuli su se jer su oko bušotina koje se nalaze u Loznice, primetili da curi voda. Naime, najveću zabrinutost izazvale su scene da oko bušotina ništa ne rase. Biljni svet je potpuno uništen a ozimi uevi na njivama potpuno su požuteli.

Upravo zbog ovoga, udruženje „Ne damo Jadar“ alarmiralo je javnost, obavestilo sve nadležne inspekcije i poslalo upite kompaniji „Rio Sava eksplorejšn“.

„Niko nam nije odgovorio ni na jedan zahtev. Inspekcija jeste izašla na teren, to je činjenica, ali nismo dobili njihovo mišljenje, Čekamo odgovore više od mesec dana“, navodi Marijana Petković članica udruženja „Ne damo Jadar“.

Od 528 bušotina koliko ih ima u Loznici, udruženje „Ne damo Jadar“ navodi da čak 22 cure, a kako tvrde sama kompanija priznala im je da je do curenja došlo.

„Mi imamo dokaze, fotografisali smo sve što smo primetili. Ove bušotine koje cure nalaze se na delu gde je predviđeno da bude deponija, odnosno jalovište. Ovde se nalaze dve reke, i ovu površinu one plave skoro svake godine, 2014. godine ovde je voda plavila i do nekoliko metara visine. Nećemo odustati od naših zahteva i nadamo se da će država početi da radi svoj posao. Mi ćemo je naterati na to“, navodi Marijana Petković.

Na naša pitanja odgovorili su iz „Rio Sava eksplorejšna“, navodeći da bušotine zapravo ne cure.

„Eksternim inspekcijskim nadzorom i uz prisustvo stručnih lica iz kompanije, kao i predstavnika udruženja građana, je konstatovano je da nije bilo aktivnog curenja iz bušotina za koje su pojedini građani naveli da cure. Naime, nakon prijave građana i navoda da pojedini pijezometri cure, na teren je izašao nadležni republički geološki inspektor i utvrdio da u vreme vršenja inspekcijskog nadzora nisu utvrđene nezakonitosti u radu“ navodi Andrea Radonjić iz kompanije „Rio Sava eksplorejšn“.

U istom mejlu, u kom navode da bušotine ne cure, navedeno je i da je primećeno da su  određeni ventili i gumice na bušotinama oslabile i vlažile, te da su iz kompanije reagovali te nastale probleme otklonili. Takođe, iz kompanije navode i da je inspekcijski nadzor obavljen u periodu kišnih dana „zbog čega je kutija u kojoj se nalazi manomentar bila napunjena kišnicom, dok se na lokaciji kod jednog od pijezometara moglo primetiti da postoje barice na okolnom terenu“.

Đ. Mijailović

Exit mobile version