Crteži Veselina Rajovića

U Galeriji Kulturnog centra Šabac

U Galeriji Kulturnog centra Šabac u petak, 15. novembra,  otvorena je izložba crteža Veselina Rajovića, akademskog slikara. „Apstraktni ekspresionista, slučajnosti i improvizacije naizgled bez kontrole stavlja u službu neočekivanog, neslućenog umetničkog utiska. Umetnik nepobitno iskazuje identitet na svojstven i originalan način, uplićući kroz svoje delo psihološki potencijal borbe i ravnoteže intelekta i nagona. Autor se nalazi u sukobu ideje i tehnološke moći. Primarni gest koji je kreiran na odnosu linija ugljenom i tragova tuša izvedenih sunđerom ne bi trebali posegnuti za korekcijom neposrednog rezultata same akcije“, ističe slikar Vladeta Živković.

-To je moj način pravljenja crteža, plod dugogodišnjeg rada na crtežu, jedna ekspresivna varijanta, gestualni crtež. Očekujem od publike da imaju interaktivnu varijantu doživljaja, da ne stojim iza toga i objašnjavam šta sam hteo da kažem. Interakcija je najbitnija, jer kod gestualnog slikarstva treba izazvati publiku da razmišlja- istakao je Rajović.

Direktorka Sonja Petrović Jagić navela je da je zadovoljstvo što izlagačku sezonu kad su samostalne izložbe u pitanju završavaju sa čovekom širokog obrazovanja i interesovanja, akademskim slikarom i profesorom na Akademiji likovnih umetnosti u Zvečanu.

-Već dugi niz godina izlaže, ovo je njegova 42. samostalna izložba, jedan sveobuhvatan prikaz savremenog crteža i aktuelnog likovnog trenutka, izložba koja pokazuje da na oko lako rađeni crteži iza sebe imaju duboko umetničko promišljanje. Svi crteži koji se nalaze ovde su jedan crtež, kao jedna velika kompozicija i mislim da će prilično naići na dopadanje likovne publike u Šapcu- rekla je Petrović Jagić i dodala da nakon te izložbe u saradnji sa Paraćinom u tom gradu priređuju dokumentarističku izložbu, čime završavaju likovnu sezonu za ovu godinu.

Rajović je učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i za svoj stvaralački rad je nagrađivan više puta. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Izložba će u Galeriji Kulturnog centra biti postavljena do ponedeljka, 25. novembra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version