„Crnobarke“ u misiji pokretanja žena na selu

Prvo registrovano Udruženje žena na teritoriji Opštine Bogatić

Prvo registrovano Udruženje žena na teritoriji Opštine Bogatić „Crnobarke“ počelo je sa radom  početkom avgusta i za sada okuplja petnaestak meštanki tog sela. Pre dva meseca uselile su se u rekonstruisane i adaptirane prostorije u zgradi gde se nalazila nekadašnja pošta i tom prilikom priredile svečanost povodom početka rada Udruženja. Radove na renoviranju prostora finansirala je Opština Bogatić u iznosu od 200 hiljada dinara, a novi poduhvati tek predstoje. Svečano otvaranje organizovano prvog avgusta upriličili su svojim prisustvom brojni meštani, dva fijakera kojima su se vozili po selu, devojčice u narodnim nošnjama i  prigodan muzički program i zakuska.

Kako navodi predsednica udruženja Vesna Jurišić, prostor u koji su se uselile je bio zapuštena zgrada koja dve decenije nije korišćena, tako da je posla i te kako bilo. Motivisane da se pokrenu i obogate svoj i život zajednice u kojoj borave, vredno su radile na uređenju, istovremeno stvarajući razne rukotvorine, figure, predmete od različitih materijala, izrađujući narodne nošnje i pripremajući tradicionalna jela i recepte.

-Organizujemo sastanke u našim prostorijama bar dva puta nedeljno i uvek imamo pregršt ideja šta bismo novo mogle da napravimo i na koji način bismo mogle da uredimo naše prostorije. Imamo salu za sastanke i deo koji predstavlja izložbeni prostor- svojevrstan muzej, u kome se nalazi sve što smo radile ili donele od kuće- narodne nošnje, knjige, razni predmeti, figure…  Uradile smo pet kompleta narodne nošnje za decu, crtale devojke u nošnji… Želja nam je da u narednom periodu pripremamo ajvar, ali nemamo dovoljno finansija da isprate te naše želje- kaže Jurišićeva i dodaje da su već imale priliku da budu deo manifestacije „Hajdučke večeri“ i predstave bakin kolač i medenjake po njihovom receptu, ali i da prisustvuju sajmu u Bijeljini, gde su izlagale figurice, med i džemove i razmenile iskustva sa tamošnjim sličnim udruženjima.

U planu je da 23. septembra budu deo manifestacije u Mačvanskom Metkoviću i posetiocima predstave svoje rukotvorine, ali i vanilice, kao i da uzmu učešće na svim sajamskim manifestacijama u okolini. Cilj je i da se poveća broj članova, što će se u narednom periodu sigurno i dogoditi, budući da sada imaju svoj radni prostor, što ranije nije bio slučaj. Tokom zime, zahvaljujući ljudima dobre volje, obezbediće drva za ogrev, kako bi mogle da borave u toplim prostorijama. Tada će i sezona radova da utihne, te će žene imati više slobodnog vremena i manje obaveza u svom domaćinstvu.

Slobodanka Banović

Slobodanka Banović je u penziji deset godina, a skoro ceo radni vek provela je kao nastavnica fizike i tehničkog u rodnom selu. U Udruženje se učlanila sa sa željom da da svoj doprinos radu, koji još uvek nije dostigao svoj pun obim zbog nedostatka finansija.

-Ovo je još uvek početak, gde mi učimo da zajednički radimo sa željom da to uskoro preraste u nešto ozbiljnije. Mladih u selu ima malo, jer devojke uglavnom odlaze u veće gradove. Smatram da su žene na selu malo više opterećene obavezama tokom dana, ali imaju sve što i druge žene u gradu. Ako nemaju pozorište, sešće u auto otići će do Bogatića, gde često imaju predstave. U selu imaju sve uslove, možda čak i bolje nego mnoge žene u gradu, tako da mislim da je život žene u selu sasvim dobar- smatra Banovićeva, koja penzionerske dane provodi oslobođena pritiska koji nameću dnevne obaveze zaposlenih ljudi.

-Ranije sam bila u situaciji da ručak kuvam danas za sutra ili podgrevam i pržim nešto na brzinu kad dođem iz škole. Bilo je teško, jer je tokom dana bilo previše pravih obaveza. Sada sama raspolažem svojim vremenom i uvek gledam da to vreme koje imam pametno iskoristim. Pošto imam svoje voće i povrće, već od maja, kako krenu višnje, maline i kupine, prerađujem kako to ne bi propalo. Plasiram svoje proizvode u Bogatić, Crnu Baru, Šabac, Beograd. Ljudi prepoznaju kvalitet i vole domaće, ali je potrebno da te poznaju, tako da za mene uglavnom čuju tako što me zadovoljni kupci preporuče- ističe i dodaje da će rado svoje proizvode plasirati i u okviru Udruženja, ukoliko se ukaže prilika za to.

Kako bi vredne ruke pripadnica lepšeg pola nastavile da izrađuju ručne radove, garderobu i bave se kulinarskim aktivnostima, dajući prednost tradicionalnim receptima, porebna im je mala finansijska pomoć. Svi koji prepoznaju potrebu za druženjem i okupljanjem žena na selu i smatraju da njihovu volju, energiju i entuzijazam treba podržati, mogu im pomoći uplatom sredstava, u skladu sa svojim mogućnostima, na žiro račun broj: 205- 0000000242103- 18.

D.Dimitrijević

Exit mobile version