Crna statistika na putevim grada Šapca

Crna statistika u broju saobraćajnih nezgoda se na žalost beleži u Šabačkom kraju. Poslednji slučaj iz Šapca, kada su se u jednom danu dogodile dve nezgode u kojima su učestvovali motociklisti a od toga jedna sa tragičnim ishodom, naterala nas je da proverimo koliko su motociklisti ugroženi u saobraćaju, a koliko ugrožavaju druge učesnike.

Statistika kaže da je u skoro svakoj desetoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima u Srbiji učestvovao moped ili motocikl.

“Svaki život je nenadoknadiv gubitak, a na žalost grad Šabac nakon dužeg niza godina ponovo u svojoj statistici ima poginulo dete u saobraćajnim nezgodama”, kaže Katarina Tadić, sekretarka Saveta za kordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca.

Katarina Tadić, sekretarka Saveta za kordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca.

Podaci pokazuju, da je 40% vozača izjavilo da u momentu pre nego što je nastala saobraćajna nezgoda uopšte nije videlo motociklistu u retrovizoru.

“Kod motociklista, najčešći uzrok je neprilagođena brzina. Dakle vožnja motocikla mnogo većom brzinom nego što je dozvoljena na tom putu. Kod ostalih učesnika u saobraćaju, najveći problem je neustupanja prvenstva prolaza motociklistima, odnosno, ne korišćenje pokazivača pravca”, kaže Dragan Antonić, predsednik Moto kluba “Čivija” Šabac.

Dragan Antonić, predsednik Moto kluba “Čivija” Šabac.

Ministarstvo unutražnjih poslova apelovalo je na poštovanje saobraćajnih propisa i najavilo strože kontrole.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi mere pojačane kontrole saobraćaja koje će prvenstveno biti usmerene na kontrolu brzine, vožnje u alkoholisanom stanju, korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja dece na propisan način, kao i kontrolu vozača motocikala”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Lepo vreme, donosi i veći broj vozača dvotočkaša na ulice, u Šapcu najavljuju pojačane edukacije upravo te kategorije vozača.

“Mi organizujemo edukaciju naših vozača, dakle onih koji su aktivni vozači već duži niz godina i sa njima u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizujemo edukacije, kako teoretske tako i na poligonima”, objašnjava Antonić.

“Za naredni period Savet ima u planu realizaciju brojnih aktivnosti, tako smo na primer u prethodnom periodu organizovali treninge za mlade motocikliste, i u narednom periodu oni, kao ugrožena kategorija u saobraćaju biće nam u fokusu kada je rad sa vozačima u pitanju”, navodi Katarina Tadić iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Šapca.

U Srbiji je u proteklih 10 godina poginulo više od 1.000 motociklista, a nejčešći uzrok je neprilagođena brzina.

Đ. Mijailović

Exit mobile version