Čovek zvani šteta

U onoj humorističkoj seriji „Porodično blago“, koju smo po sto puta gledali, ima jedan simpatičan lik koji se zvao Sreta Šteta. U tragikomičnom životu (više tragičnom nego komičnom) Šapca, grada Jevrema, Luke, Vinavera i naših potomaka, iznerdrio se jedan lik, nimalo simpatičan, koji bi opravdano mogao da ponese nadimak Šteta. Paja Šteta. Jer, sve čega se on prihvatio i u šta je upetljao prste donelo je štetu. A petljao se svuda, i gde je trebalo i gde nije.

U smeni, ili bolje rečeno proterivanju Dragana Tomića, osnivača SNS-a u Šapcu, bili su vidljivi „njegovi prsti“. U sabotiranju dr Slobodana Popovića da, te 2016. godine, postane gradonačelnik Šapca, pričaju njegovi tadašnji partijski drugovi koji su zbog toga napustili stranku)  odigrao je ključnu ulogu.

Partija, ga je „nagradila“ (jer nagrađuje samo najgore – takav je „protokol“)  direktorskim mestom u jednoj elitnoj šabačkoj srednjoj školi iz koje je Paja Šteta pokušao da „protera“ jednu od najuglednijih i najcenjenijih profesorki  te škole. I prošao je kao „bos po trnju“. Profesorka je pravdu potražila na sudu i dobila. A što šteta (ona materijalna) nije bila veća može da se zahvali jedino profesorki koja nije htela da uzme novac od svoje škole koji joj je sud dodelio za petrpljenu štetu. Šteta nanesena ugledu škole se ne računa.

Partija je Paju Štetu morala da skloni iz škole i prebacila ga je za pomoćnika ministra (samo najgori napreduju) a potom je bio „posebni savetnik ministra“, ma šta to značilo.

Ali ni tu se ne smiruje.

Naprasno je, ukazom ministra, pred sam kraj 2019. godine, smenjena direktorka jedne šabačke osnovne škole a na njeno mesto  Paja Šteta je postavio svoju blisku saradnicu koja je bila učiteljica u jednoj drugoj osnovnoj školi u kojoj je, takođe, želela da bude direktorka ali je kolektiv nije hteo.

Pobunili su se đaci, roditelji, digla se cela šabačka javnost a Paja Šteta, kažu, „napakovao“ je smenjenoj direktorki osam meseci robije za izmišljenu krivicu.

I opet je prošao kao „bos po trnju“ jer je smenjena direktorka, posle tri godine pakla kroz koji je prošla, pravdu dobila na sudu, oslobođena je krivice a ogromne sudske troškove platiće građani Srbije.

E, ovde nije kraj! Kada se, znate već kako, dokopao mesta gradonačelnika Šapca, posmenjivao je sve tadašnje direktore šabačkih ustanova. I koje je mogao i koje nije smeo.

Epilog toga je da je Paja Šteta ponovo prošao kao „bos po trnju“ jer ga je bivša direktorka Šabačkog pozorišta tužila i posle tri godine dobila na sudu (pravda je spora ali dostižna). Kolika će šteta, po budžet grada i građane Šapca biti ostaje da se vidi.

Dobro upućeni kažu, a da li je tako ne znam, da je Paja Šteta „ispraznio“ gradski budžet, nije urađen rebalans pa su mnogi ostali bez primanja i prinadležnosti  koje im pripadaju.

A kako će se ova šabačka tragikomična serija završiti ostaje da se vidi. A u mnogome će zavisiti i od toga da li će Dragan Tomić i dr Slobodan Popović hteti da Paji Šteti vrate milo za drago kao i koliko će građana Šapca imati hrabrosti i volje da na delu dokažu da najviše, ipak, vole svoju porodicu i svoj grad kako on, Šabac, poput Paje Štete ne bi prošao „kao bos po trnju“.

Ivan Kovačević  

 

 

 

Exit mobile version