Članovi biračkih odbora glasali umesto građana?

Tvrdnje Slobodana Nikolića iz Ruske stranke:

Pre deset dana u Srbiji su održani izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina, na kojima je učestvovala i Ruska stranka iz Šapca. Predsednik te stranke Slobodan Nikolić tvrdi da su u Šapcu glasali birači koji se na biračkim mestima nisu ni pojavili, te da je Republička izborna komisija njegove prigovore odbila uprkos brojnim nepravilnostima i pisanim izjavama birača.

Na izborima za savete nacionalnih manjima zabeležena je izuzetno visoka izlaznost birača, na nekim biračkim mestima čak i do 100 odsto. Međutim predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić tvrdi da su članovi biračkih odbora lažirali glasanje i sami zaokuživali i popunjavali biračke listiće.

„Mi smo uložili žalbu jer smo primetili da se na biračkom mestu u Šapcu dopisivao broj glasača, koji čak nisu ni izašli na glasanje. Ja sam išao u Republičku izbornu komisiju i tamo sam dobio na uvid sav izborni materijal. Utvrdio sam da ljudi koje poznajem i koji pouzdano nisu tog dana bili u Šapcu, da su zaokruženi da su glasali i njihov potpis se nalazi na biračkom spisku“, kaže Slobodan Nikolić.

Iz Ruske stranke navode da su njihovi pisani dokazi odbijeni, iako se golim okom moglo videti da su potpisi u biračkom spisku slični.

„Kada sam pregledao izborni materijal rekao sam im da se golim okom može utvrditi da su potpisi jednom rukom napravljeni i da su svi slični. Doneo sam pisanu izjavu čoveka koji kaže da nije izašao na glasanje, a ipak je zavedeno da je glasao. Moje prijave su odbili kao neosnovane. Pa birački odbor nije mogao ni zapisnik da sačini kako valja, sav je prepravljan i oni su to tako prihvatili“, navodi Nikolić.

Nikolić je podneo prigovore, koji su uprkos dokazima, odbijeni kao neosnovani.

„Ja sam bio iznenađen kada sam video koliko je grešaka napravljeno i koliko su članovi biračkog odbora prevara učinili. Mene samo interesuje da li je za to krivo rukovodstvo iz Beograda ili su to ovde na lokalu samoinicijtivno radili“, pita Slobodan Nikolić. .

Iz radnog tela RIK-a za grad Šabac kažu da navodi da su članovi Biračkih odbora glasali umesto birača na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Šapcu, neosnovani u celosti, te da tokom izbornog dana, nije prijavljena nijedna nepravilnost u radu biračkih odbora na pet biračkih mesta.

Đ.M.

Exit mobile version