„Čivijaška zlutrija“- novogodišnje druženje sa humanom misijom

Na inicijativu Šapčanke Snežane Ilhart, koja dugo godina živi u Nemačkoj, drugu godinu zaredom na gradskom trgu organizuje se „Čivijaška zlutrija“, a sav novac prikupljen na ovaj način odlazi za pomoć Osnovnoj školi za decu sa posebnim potrebama „Sveti Sava“.

Budući da se u Nemačkoj božićni vašari organizuju na ulicama i bez obzira na izuzetno niske temperature okupljaju veliki broj ljudi, Snežana je došla na ideju da u rodnom Šapcu organizuje novogodišnje okupljanje sa prijateljima na otvorenom, uz kuvano vino, špecije, božićni kolač, gibanicu, proju i ostala tradicionalna jela.

U „Zlutriji“ („zlu ne trebalo“, prim. aut.), svaka srećka dobija neku od 150 nagrada. Nagrade su raznolike, a po ceni od 150 dinara učesnici dobijaju čašu kuvanog vina i srećku. Glavna premija prošle godine je bila ćurka, a ove prase za Božić. Sav novac koji se na taj način prikupi namenjen je deci u OŠ „Sveti Sava“, kako bi se pred kraj godine, uz druženje i provod uz muziku, setili onih kojima je podrška uvek potrebna.

Organizatorka je sve sama finansirala, a logističku podršku je dobila od Kafića „Trg“, rodbine i prijatelja, kao i klizališta, koje je obezbedilo simbolične nagrade.

-Ideja da ovo organizujem je bila moja, ali sam imala podršku sa strane i zadovoljna sam što je ove godine više zainteresovanih nego prethodne. Volim da se družim i okupljam ljude oko sebe i verujem da ako delimo osmehe možemo usrećiti bližnje i sve koji nas okružuju. Volela bih da ubuduće bude i više ovakvih akcija i da ne budem usamljena u ovoj ideji- podvukla je Ilhart.

Prošle godine na ovaj način prikupljeno je 150 evra za školu „Sveti Sava“. Ujedinjeni u humanoj misiji, istakla je, na ovaj način ljudi se približavaju jedni drugima i u prijatnom druženju, umesto klasičnog sedenja kod kuće uz televizor, slave dolazak Nove godine.

D.Dimitrijević

Exit mobile version