Četvrto međunarodno takmičenje u obaranju ruku

Sto takmičara odmeravalo snagu obaranjem ruku u Sokolani

Šabac je u nedelju bio domaćin Međunarodnog takmičenja u sportskom obaranju ruku. Odmeravanje snage, obaranjem ruku koje čak nije sport već sportska disciplina organizovano je po četvrti put, a okupilo se oko 100 takmičara iz zemlje i okruženja. Cilj je kako kažu organizatori, da se radi na popularizaciji, kao i da se nadaju da će obaranje ruku uskoro biti zvanično priznato kao sport.

Sto takmičara i preko 700 obaranja ruku na četvrtom Međunarodnom takmičenju u ovoj sportskoj disciplini u Šapcu. Organizator je udruženje „Sajan“, a Miloš Zeljić, aktivno radi na promociji ove discipline već godinama u ovom kraju.

„Na takmičenje se odazvalo oko 100 takmičara, što je za mene fantastičan broj, znajući da nisu svi koji su želeli, mogli i da dođu. Došli su nam ljudi iz Bosne, Makedonije, Crne gore i iz Austrije je došlo nekoliko takmičara. Vreme nas je poslužilo, lep i sunčan dan za dobro takmičenje ali i druženje, koje je najvažnije, ja sam prezadovoljan“, kaže Miloš Zeljić, organizator ovog takmičenja.

Kršni momci, pravo iz teretane, mesecima se pripremaju za ovo takmičenje zbog samo jednog cilja, pokazati ko je jači. Kažu da nije potrebna nikakva posebna priprema, već samo održavanje kondicije, redovni treninzi u teretani ali i sparinzi sa protivnicima.

„Ne treniram profesionalno, treniram aktivno u teretani i odlučio sam da počnem da se bavim obaranjem ruku. Otišao sam na takmičenja i stvarno mi je zanimljivo, nadam se da će ova disciplina uskoro biti priznata kao sport, te da ćemo imati još ovakvih takmičenja“, kaže Luka Dobanović koji je u Šabac na takmičenje stigao iz Podgorice.

Ni dama ne manjka na ovom takmičenju, aktivno treniraju u teretanama i u zasebnoj kategoriji one odmeravaju snagu. Neke od njih pošle su stopama supružnika.

„Prvo se muž takmičio godinama u ovoj sportskoj veštini. Ja sam mu bila podrška i pratila sam ga na takmičenjima. Jednom je bio manjak devojaka i on me je nagovorio da se prijavim. To je bilo pre tri godine i mislim da sam tada osvojila drugo mesto. Od tada, pa do sad aktivno posećujem takmičenja, navukla sam se na obaranje ruku, kao i na svaki drugi adrenalinski sport“, objašnjava Iva Glorija Mičić.

U velikom finalu u kategoriji profesionalaca pobedu je odneo Ivan Radović.

„Ja sam relativno skoro počeo ovim da se bavim, naravno na nagovor druga sam i došao ovde. Pre nekoliko meseci sam počeo da obaram ruke sa prijateljima u teretani, onda je to postalo sve češće i evo usledilo je ovo takmičenje. Inače ovo mi je prvi put da se takmičim, i posrećilo mi se pa sam pobedio“, navodi Ivan Radović koji je na takmičenje došao iz Kladova.

Posmatrajući takmičare, njihove stilove i načine obaranje ruku, uspeli smo da saznamo da je poret podjednako važnih treninga i snage, najbitnija tehnika koja ima presudnu ulogu.

Đ.M.

Exit mobile version