Četvrti protest „Jedan od pet miliona“ održan u Šapcu

Ponovo skup nezadovoljnih građana

Četvrti po redu protest „Jedan od pet miliona“ održan je u petak u Šapcu. Građani su se okupili ispred Stare robne kuće i istom deonicom kao prethodnog puta, prošetali noseći transparente na kojima je pisalo „Gotov je“, „Počelo je, sad su naši, ne odustaju Čivijaši“, „Narod će vam presuditi“.

Pantić: Ako protesti ne uspeju, nema nam spasa

Okupljenima se obratio Milojko Pantić, koji od 2003. radi emisiju „Sportska galaksija“ i kaže da kao jedan od poznatijih sportskih reportera u zemlji danas ne može da pristupi nijednoj televiziji sa nacionalnom pokrivenošću.

-Nadam se da će, kao što je Zvezda u ono doba pobedila celu Evropu ovi građanski protesti pobediti okupatore Srbije, ljude koji su zarobili našu državu i da ćemo ove godine doživeti oslobođenje. Šabac i Paraćin su ostrva demokratije i slobode, jer jedino u tim gradovima ne vladaju okupatori Srbije, pripadnici Srske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Jedinstvene Srbije. Ako ovi protesti ne uspeju da sruše ljude koji su zarobili našu državu, nema nam spasa, nestaćemo kao narod i verovatno za izvesno vreme Srbija neće postojati kao država. Ovo je poslednja šansa, u suprotnom,  nema nam druge nego da se svi kolektivno iselimo iz ove zemlje- rekao je Pantić.

Dragutin Ristivojević, Šapčanin i radnik po zanimanju, poručio je da ima čast da govori na skupu pred građanima koji su hrabro rekli dosta samovolji.

-Svaki čovek ima potrebu da se oseća slobodno, ponekad smo na tu slobodu naviknuti kao na vazduh koji nas okružuje. Kada nam uskrate pravo na vazduh, umiremo brzo fizički,  a kada nam uskrate pravo na slobodu, venemo i umiremo kao ljudi. Sloboda neće sama doći, sloboda nije, kao što je rekao jedan pesnik, božije seme pa da ti je neko da i zato mi ovde okupljeni, imamo obavezu prema sebi i prema onima koji dolaze za nama, da se za tu slobodu izborimo- istakao je Ristivojević.

Tufegdžić: Živimo pod diktaturom manjine

Organizator Dušan Tufegdžić najpre je uputio podršku kolektivu Televizije N1 zbog pretnji, ističući da je to jedina televizija sa nacionalnom pokrivenošću putem koje Srbija zaista može da se informiše.

-Čuli smo skoro da smo društvo ograničene slobode. Mislim da je to više rečeno iz kurtoazije. Da li se društvo ograničenih sloboda ili poluslobodno društvo može nazvati društvo u kome se ubijaju političari, u kome se ubijaju novinari, u kome se živi novinari spaljuju u rođenim kućama? Mi smo pod strašnom diktaturom i nama upravlja 20 posto onih koji su glasali za tu Srpsku nedoslednu stranku. Ne samo da su nedosledni, oni su i nedolični- naglasio je Tufegdžić.

Protestna šetnja krenula je od platoa ispred Stare robne kuće, ulicama Kneza Miloša, dr Andre Jovanovića, Cara Dušana, Trg Đačkog bataljona, Laze Lazarevića, Stojana Novakovića, Koste Abraševića i Masarikova do mesta okupljanja, uz  poruku da će se sledeće nedelje ponovo okupiti sa istim zahtevima: pet minuta na RTS- u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na Javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića, ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da se obrazloži detaljan plan za Kosovo, kao i poboljšanje položaja poljoprivednika.

D.Dimitrijević

Exit mobile version