Četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem Episkopu šabačkom Lavrentiju

Sa blagoslovom  Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog i administratora Eparhije šabačke g. Fotija,  u manastiru Svetog Nikolaja Žičkog na Soko Gradu, 3. marta 2022.godine, služena  je Sveta zaupokojena Liturgija i  četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem Episkopu šabačkom Lavrentiju (Trifunoviću)

Svetom Arhijerejskom Liturgijom u crkvi Svetog Nikolaja  načalstvovao je Visokopreosvećeni  Mitropolit crnogorsko-primorski  g. Joanikije uz sasluženje Episkopa raško-prizrenskogi kosovsko-metohijski  g. Teodosija, u molitvenom prisustvu Episkopa valjevskog g.  Isihija. Na toržestvenoj liturgiji sasluživali su Visokoprepodobni arhimandrit Nifont, Arhijerejski zamenik, i Georgije iguman lelićki, sveštenstvo i đakonstvo naše svete crkve. Za pevnicom je pojao crkveni hor iz Banje Koviljače. Nakon  svete liturgije na mestu pogreba blaženopočivšeg  episkopa šabačkog Lavrentija odslužili su otačastveni Arhijereji parastos. Posle parastosa vernom narodu se obratio Mitropolit Joanikije, nadahnutom besedom o životnom putu blaženopočivšeg episkopa Lavrentija. Današnjem parastosu su prisustvovali sa sveštenstvom i monaštvom i verni narod iz nekoliko eparhija naše svete crkve. Parastosu su prisustvovali i predstavnici Opštine Ljubovija, predsednik Milan Jovanović i njegov zamenik Aleksandar Đukić sa saradnicima, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, kao i predstavnici drugih opština i gradova iz regiona. Za trpezom ljubavi u Domu Patrijarha Pavla, obratili su se Episkop valjevski g.  Isihije, Episkopa raško-prizrenski kosovsko-metohijski  g. Teodosija Episkop Teodosije i G. Radoslav Veselinović, potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora Eparhije šabačke. Nakon svete arhijerejske Liturgije i parastosa povodom četrdeset dana od prestavljenja episkopa šabačkog Lavrentija u manastiru Soko Gradu, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i preosvećena gospoda episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije i valjevski g. Isihije, u pratnji arhimandrita Nifonta, arhijerejskog zamenika i protoprezvitera-stavrofora Mirka Vilotića, sekretara Eparhije šabačke, posetili su hram Sabora srpskih svetitelja. Poseti su bili prisutni i zadužbinari hrama Radoslav Veselinović i dr Miloš Ranković.

Blaženopočivši Episkop šabački Lavrentije mirno je usnuo u Gospodu 23. januara 2022. godine u Šapcu, okružen svojim najbližim saradnicima.

Večan mu spomen!

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version