Četbot aplikacija MIA uskoro dostupna Šapčanima

Graonačelniku Šapca dr Aleksandru Pajiću danas je svečano dodeljena licenca za uvođenje četbot aplikacije MIA (Municipal inteligent asistent), koja će služiti kao neprekidna servisna podrška građanima i privredi. Gradonačelnik Pajić kazao je da će ova aplikacija od septemba biti dostupna građanima na sajtu Grada Šapca, Fejsbuk stranici i Viberu.

,,Građanima će omogućiti da dođu do odgovora na pitanja koja su u vezi sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja, pravima u vezi sa roditeljskim i dečijim dodatkom, ali i podacima poput kontakt telefona odeljenja u Gradskoj upravi. Sva pitanja koja bi građani postavljali zaposlenima u Gradskoj upravi, telefonskim putem ili u direktnom kontaktu, sada će moći da postave putem ove aplikacije.

Grad Šabac i Grad Sombor jedine su jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje će imati ovakav vid komunikacije sa građanima. Posle kontrole primene Sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC sertifikata), naš grad dobio je ovu aplikaciju besplatno.

Aplikacija je donirana u sklopu projekta koji podržavaju GIZ, SAGA i NALED“, istakao je gradonačelnik Pajić.

Ana Ilić, direktorka za dobru upravu u NALED-u kazala je da joj je izuzetno drago da što je Šabac jedan od dva grada u Republici Srbiji koji učestvuje u ovom projektu.

,,Šabac je jedan od gradova sa kojima imamo redovnu i izuzetnu saradnju. Ovim projektom, Šabac i Sombor će imati mogućnost da pokažu u kojoj meri je ovakav vid komunikacije koristan i za građane i za privredu“, dodala je Ana Ilić.
Milan Jevtić, direktor Divizije Softverska rešenja kompanije SAGA objašnjava da četbot MIA omogućava da kompjuteri razumeju, tumače i odgovaraju ljudskim jezikom na ljudska pitanja.

,,To je platforma prirodnog prepoznavanja jezika koja ne odgovara samo jednostavnim odgovorima. Ona razume i kontekst, ume da prepozna i grešku, žargon i drugačije načine postavljanja pitanja“, dodao je Milan Jevtić.
Ova digitalna platforma za komunikaciju sa građanima biće dostupna 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno.

www.sabac.rs

Exit mobile version