Cerski marš zakazan za 15. avgust

Udruženje građana „Cerski marš“ najavilo ovogodišnju manifestaciju

Ovogodišnji 12. po redu „Cerski marš“ biće organizovan 15. avgusta. Tradicionalni marš. ove godine biće posvećen Vojislavu Voji Tankosiću. Prijavljivanje za marš, počinje u četvrtak šestog maja, i trajaće sve do prvog avgusta.

– Ove godine zbog svega što se dešavalo, čekali smo da vidimo kako će se razvijati ova situacija sa pandemijom. Nismo mogli više da čekamo, vidimo da su neki događaji otpočeli, da se neke manifestacije održavaju  i u skladu sa tim je naš Upravni odbor doneo je odluku o organizovanju „Cerskog marša“ – rekao je Božidar Katić, predsednik Upravnog odbora tog udruženja.

Katić je na konferenciji za medije naveo i da će se epidemiološka situacija pratiti, te da će se u skladu sa njom i organizovati.

– Sasvim sigurno je da će ovogodišnji Marš biti postavljen tako da liči na one koji su održani prethodnih godina, znamo svi da je prošle godine bilo simbolično obeležavanje, obilazili smo spomenike posvećene Velikom ratu u našem kraju. Ove godine Marš će imati onu formu koju je imao prethodnih 10 godina. Biće to jedno hodočašće od „Trga Šabačkih žrtava“, gde ćemo se skupiti u sedam časova ujutru, pa do „Spomen kompleksa“ u Tekerišu, gde ćemo se pokloniti senima naših slavnih predaka – istakao je Božidar Katić.

Udruženje građana „Cerski marš“ prvi put je ove godine potpuno otvorilo i izbor kome Marš treba da bude posvećen. Preko društvenih mreža, glasovima su svi imali prilike da izaberu kome će „Cerski marš“ biti posvećen.

– Doneta je odluka da „Cerski marš“ bude posvećen Vojislavu Voji Tankosiću, i on je ličnost čijim ćemo se životom i delima baviti ove godine. Voja Tankosić je po broju glasova „odskočio“ od ostalih, a prosto se i sam nametnuo kao ličnost koja će biti tema za ovu godinu. Verujem i da je on ličnost o kojoj može mnogo da se priča. Potrudićemo se da sve, ali pre svega i mlade koji su učesnici ove manifestacije upoznamo njegovim životom – naveo je Katić.

Zbog organizacije, epidemiološke situacije i kako bi sve prošlo u najboljem redu, i ove godine potrebno je da se svi učesnici prijave pre „Cerskog marša“.

„Prijave za ovogodišnji Marš, počinju na Đurđevdan, šestog maja. Prijavljivanje se vrši preko naloga „Cerskog marša“ na društvenim mrežama fejsbuk i instagram. Zainteresovani se mogu prijaviti i putem telefona na broj 065/4374921. Takođe, učesnici se mogu prijaviti i u novim prostorijama „Cerskog marša“ koje se nalaze u ulici Trg đačkog bataljona broj 12. Zbog epidemiološke situacije, moramo imati unapred tačan broj učesnika, a prijave traju sve do prvog avgusta – navela je Jelena Lazarević iz udruženja „Cerski marš“.

 

Potpisivanje peticije od ponedeljka

Članovi udruženja „Cerski marš“ kao jedni od zaljubljenika i čuvara planine Cer, i kao udruženje koje i u svom nazivu nosi ime slavne planine, najavili su prikupljanje potpisa za peticiju „Zaštitimo Cer“.

– Mi smo pratili sve što se dešava na Ceru i oko Cera, kao što smo to radili i prethodnih godina. Jesmo uduženje koje je sasvim sigurno osvetlilo Cer i udruženje koje se najozbiljnije bavilo tim kako memorijalni kompleks na Ceru treba da izgleda. Stalno smo navodili da iako sve izgubimo, a ostane nam samo taj spomen kompleks opet ćemo imati više nego što imaju mnogi drugi – istakao je Božidar Katić.

Glavna tema sada jeste ono što se u poslednje vreme dešava vezano za Cer, tačnije ono što su svi saznali u prethodnih nekoliko meseci, a nije poznato kada je ideja o eksploataciji granita sa Cera nastala.

– Ne znam da li je u pitanju nemar ili zla namera, i neću da dajem takve kvalifikacije, ali jeste jedno potpuno uništavanje Cera kao planine i zaštićenog područja, i mesta čija je istorija od ključne važnosti za naš narod. Zato ćemo mi od ponedeljka 10. maja početi sa prikupljanjem potpisa za peticiju „Zaštitimo Cer“. Tražićemo da se hitno završi postupak proglašenja Cera za zaštićeno područje, koji je inače već trebao da bude gotov, te da se u skladu sa tim ponište svi oni akti i odluke koji ugrožavaju samu suštinu i postojanje ove planine. To je prvi korak koji ćemo pokrenuti, i verujem da ćemo time uspeti da alarmiramo širu javnost i upoznamo o tome šta se dešava na Ceru, zaključio je Božidar Katić, predsednik Upravnog odbora udruženja građana „Cerski marš“.

Đorđe Mijailović

 

 

 

Exit mobile version