Ćerke uspešno nastavljaju tradiciju roditelja

IVER NE PADA DALEKO OD KLADE

Branka Šorak u akciji 1980. godine

Kada ju je kao petnaestogodišnju dovojčicu nastavnik Bora Jelesić uputio da trenira košarku u KK „Mačva“, Branka Šorak nije ni slutila da će joj to odrediti smer celog života, kako njen, tako i njene buduće porodice. Bilo je proleće 1977. godine. Talenat i upornost, kao i dobro poznata borbenost i žilavost devojčica sa Letnjikovca, vrlo brzo su je proizveli u jednog od nosilaca igre u KK „Mačva“. U klubu koji je menjao imena u OKK „Šabac“, pa KK „Zorka“, i rangove od najnižeg do druge savezne lige velike Jugoslavije, napravila je značajnu košarkašku karijeru, i istovremeno završila Fakultet za fizičko vaspitanje u Beogradu. U periodu od 1977. do 1987. godine, za 11 sezona, odigrala je 202 zvanične utakmice i nalazi se na trećem mestu po broju nastupa u istoriji šabačke ženske košarke, a  postigla je i 1.547 koševa.

Usledila su i mnogobrojna priznanja: U anketi „Glasa Podrinja“ za 1980. godinu, našla se na 7. mestu najboljih sportista Podrinja, SOFK-a Šabac joj je 1985. godine dodelila titulu najbolje sportistkinje za tu godinu, a iste godine, prilikom obeležavanja 40 godina fizičke kulture u Šapcu, dobila je zlatnu plaketu SOFK-e Šabac.

Posle Šapca nastupa jednu i po sezonu u „Kvarneru“ iz Rijeke, gde započinje i trenersku karijeru. Odlaskom sa porodicom na Kipar igra još tri sezone za „Apoel“ i „Etu“ iz Nikozije.  Trenersku karijeru je gradila na Kipru u „Anfilei“, „Eni“, „Apoelu“ i „Aelu“, i bila je prvi trener Tijani i Ivani.

Dragan Raca – trener

Kada se muška ekipa KK „Zorka“ plasirala u Prvu b saveznu ligu SFRJ, Dragan Raca je došao u Šabac kao pojačanje. Odigrao je dve vrlo uspešne sezone i bio jedan od nosilaca igre. Na 38 utakmica postigao je 770 koševa, i sa prosekom od 18 koševa po utakmici  nalazi se na 3. mestu, u istoriji šabačke muške košarke. Košarku je počeo da trenira u Kninu, da bi preko Sarajeva i Beograda (22 decembar), došao u Šabac. Posle Šapca nastupa za „Prvi partizan“ iz Užica, „Šibenku“ i „Kvarner“ iz Rijeke, pa onda „Aris“ iz Limasola na Kipru. Na Kipru igra košarku do 2002. godine, kada počinje da gradi trenersku karijeru u „Eti“ iz Larnake. Ređaju se „Iraklis“ (Grčka), Liban, pa Patra u Grčkoj,  reprezentacija Libana, a zadnjih šest godina je trener u Kini. Trenutno je u Pekingu u klubu „Dragon“.

U Šapcu se rodila ljubav između Branke Šorak i Dragana Race, i jedan od više košarkaških brakova, čiji su rezultat ćerke Tijana (1997) i Ivana (1999). Po završetku karijere u Šapcu, zajednički košarkaški put ih vodi u Rijeku, pa na Kipar.

Kao i obično „iver ne pada daleko od klade“. Ljubav prema košarci su Branka i Dragan preneli su na svoju decu. Tijana i Ivana Raca su košarkašku karijeru započele u „Ael“-u iz Limasola. Prelaze u „Paok“ iz Soluna 2012. godine, radi bržeg napretka. Rođene na Kipru, karijeru grade u Grčkoj u „Paoku“ iz Soluna, a Ivana i dve sezone u Atini, razapete su pozivima da zaigraju za reprezentativne selekcije Kipra, Grčke i Srbije.

Tijana Raca u dresu Kipra
Tijana Raca u dresu Vajominga

Tijana Raca (1997) je nastupala za sve mlađe selekcije Kipra, i sada nastupa za seniorsku reprezentaciju Kipra. Ostaje žal što sticajem raznih okolnosti nije dobila šansu da natupa za Srbiju. Posle matičnog kluba „Aela“ iz Limasola, provela je tri godine u „Paoku“ iz Soluna, a sada igra košarku i student je 4. godine na univerzitetu Vajoming u Laramiju.

Ivana Raca
Članice najbolje petorke prvenstva
U Šapcu kod kuće

Ivana Raca (1999) je karijeru započela u „Aelu“ iz Limasola, Kipar. Prvi trener joj je bila majka Branka, a kaže da najbolje savete dobija od tate Dragana. Sledi tri godine u „Paoku“ iz Soluna, a kada starija sestra odlazi put SAD, seli se u Atinu gde 2 godine nastupa za klub „Proteas Vula“. Reprezentativnu karijeru je započela za kadetsku selekciju Kipra. Odlaskom na studije u SAD, 2017. godine, prihvata poziv Srbije za nastup na juniorskom prvenstvu Evrope, za košarkašice do 19. godina. Rezultat je srebrna medalja iz Šoprona – Mađarska. Ovoga leta ponovo nastupa za sekekciju Srbije na prvenstvu Evrope za košarkašice do 20 godina. Šopron je opet bio srećan za naše košarkašice – srebrna medalja. Ivana je jedna od najboljih naših košarkašica na ovom šampionatu a našla se i u idealnoj petorci šampionata. Srećna je što je dobila šansu da nastupa za Srbiju. Sada je košarkašica i student druge godine na univerzitetu  Severna Karolina iz Šarlota.

Porodica Raca je na Letnjikovcu u Šapcu sagradila porodičnu kuću u okviru čijeg dvorišta je i prekrasno košarkaško igralište.

Kada se „odmaraju od košarke“ u Šapcu, treniraju „samo“ dva puta dnevno.

Momčilo Ivanović

Exit mobile version