„Čast, hrabrost i prkos“

Tema broja: U slavu mišarskim i cerskim junacima

Manifestacija „Cerski marš“, 12. po redu u okviru koje je oko 2.000 učesnika u čast junaka sa Cera peške prešlo trasu od Šapca do Tekeriša, dugu 37 kilometara, održana je u nedelju. Iako je taj dan bio jedan od najtoplijih u ovoj godini, retki su oni koji su odustajali od svog cilja: da odaju poštu slavnim precima, koji su se pre 107 godina borili protiv vojske Austroustrougarske i baš tu, na Ceru doneli prvu pobedu Srbiji u Velikom ratu. Put od Šapca do Cera prešla je i Ema Garabiljević, koja ima samo šest godina.

Jednoj od najvećih rodoljubivih manifestacija na našim prostorima ove godine pridružili su se i trkači, maratonci Beolaser lige iz Šapca, Beograda, Bogatića, Stare Pazove. Njih desetak uspelo je da istrči do Cera i na taj, svoj, način oda poštovanje cerskim junacima.

Kako bi odao počast slavnim precima, a pre svega svom pradedi koji je branio Srbiju na Ceru, Nikola Jovičić krenuo je biciklom iz Subotice u subotu. U nedelju se pridružio učesnicima „Cerskog marša“ i u isto vreme kad i oni, sa Trga šabačkih žrtava uputio se biciklom na Cer.

„Cerski marš“ ove godine bio je posvećen majoru Vojislavu Tankosiću, a slogan koji je obeležio 12. hodočašće od Šapca do Tekeriša je: „Čast, hrabrost i prkos“.

Isidora Kovačević

Exit mobile version