Časovi fizičke aktivnosti jednako dostupni i osetljivim kategorijama stanovništva 

Potpisan sporazum o saradnji UES „Sportska zona“ iz Šapca i Visoke sportske i zdravstvene škole iz Beograda

Sporazum o saradnji Udruženja ekstremnih sportova „Sportska zona“ iz Šapca i Visoke sportske i zdravstvene škole iz Beograda potpisan je prošle srede u Gradskoj kući. Početak konkretne saradnje će biti školovanje pod povlašćenim uslovima kadrova UES „Sportska zona“ za rad sa osobama sa invaliditetom i decom sa smetnjama u razvoju.

Stručan kadar za što bolji rad

„Sportska zona“ već realizuje školicu sporta za decu sa smetnjama u razvoju kroz saradnju sa Udruženjem „Da budemo svi jednaki“ i Karate klubom „Soko“ iz Majura, što je i bio osnovni povod za uspostavljanje saradnje.

-Udruženje ekstremnih sportova organizovalo je školicu sportova za decu ometenu u razvoju. U svemu nam je pomogao KK „Soko“ iz Majura, koji je ustupio svoj prostor. Deca su prezadovoljna, svaki čas očekuju sa nestrpljenjem, primamo i velike pohvale od roditelja. Cilj mi je da se usavršavam u ovoj oblasti, da bi deca imala što bolje i kvalitetnije časove. Uz podršku dobrih ljudi, verujem da ćemo nabaviti i potrebne rekvizite, da bismo organizovali što kvalitetniji čas za decu- rekao je profesor fizičkog vaspitanja Miroslav Krstić, trener iz „Sportske zone“.

Časovi fizičke aktivnosti koji su počeli 9. maja i održavaju se jednom nedeljno veoma dobro utiču na zdravstveno stanje dece.

-Ovo je potvrda da ćemo laganim koracima krenuti ka školici sporta. Izuzetno nam znači fizička aktivnost dece koja imaju smetnje u razvoju, zato što su zbog svog stanja manje fizički pokretna, a samim tim i sklona gojaznosti- objasnila je potpredsednica Udruženja „Da budemo svi jednaki“ Ana Mladenović.

Kao škola koja ima studijski program posvećen obrazovanju stručnjaka koji rade sa posebnim društvenim grupama, između ostalog sa osobama sa invaliditetom, i kao ustanova koja sprovodi kurseve usavršavanja, prepoznali smo potrebe i želju grada Šapca da se uključimo, naveo je direktor Visoke sportske i zdravstvene škole profesor Branko Bošković.

-Mi smo jedina visoka škola koja ima akreditovana dva studijska programa koja se integrišu kada je u pitanju rad sa takvim osobama. To su fizičko vaspitanje i sport i medicina, tako da na neki način možemo da pružimo sve što je takvim osobama i populacionim grupama neophodno, da podržimo sve što se ovde sada lako organizuje i u vidu školovanja samih stručnjaka u našoj školi, koji će se kasnije uključiti u rad sa takvom populacijom, a i u vidu neke kasnije organizacijske, menadžerske pomoći kada su u pitanju organizacije raznih stručnih skupova, događaja i slično- naglasio je Bošković.

Krajni cilj centar za potrebne usluge

Kako je rekao gradski odbornik dr Dejan Pavlović, krajni cilj je da se u Šapcu formira centar koji će se baviti sportskom i svakom drugom fizičkom aktivnošću dece sa smetnjama u razvoju, osoba sa invaliditetom i svih kategorija stanovništva koje prolaze kroz rehabilitaciju posle različitih povreda i bolesti.

-Sporazum stvara uslove da se u budućnosti u Šapcu na još stručniji način bavimo zdravljem, rehabilitacijom i sportskom aktivnošću osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju. To je veoma važan segment svakodnevnog funkcionisanja ove populacije koji olakšava njihovo uključivanje u ostale oblasti društvenog života. Osobe sa nekom vrstom invaliditeta čine oko deset procenata ukupnog stanovništva. Sve je više dece sa lošim držanjem i deformitetima kičme. Veliki broj naših sugrađana ima potrebu za adekvatnom rehabilitacijom posle različitih povreda i bolesti, a na usluge fizijatra u državnim ustanovama se čeka duže nego što bi trebalo. Ove informacije mi daju podsticaj da sa udruženjima „Da budemo svi jednaki“ i „Sportska zona“ nastavim rad na razvijanju školice sporta za decu sa smetnjama u razvoju i na njenoj transformaciji u centar koji će pružati sve usluge koje sam pomenuo. Naša potreba za stručnim kadrovima je prepoznata od strane Visoke sportske i zdravstvene škole iz Beograda i ta saradnja će nas dovesti do ostvarenja krajnjeg cilja- podvukao je dr Pavlović.

Sporazum se odnosi na negovanje sportskog duha, promociju svih grana i oblasti sporta, promociju zdravih stilova života i dostupnost bavljenja sportom, čime bi se u društvu popravio položaj prvenstveno ranjivih kategorija stanovništva.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version