Caritas Šabac – 20 godina rada

Šta je obeležilo 2020. godinu a šta očekujete u 2021.

Ovu godinu ćemo pamtiti po pandemiji COVID-19, po činjenici da se ove godine navršilo 20 godina rada Caritasa Šapca, po velikom broju projekata i usluga socijalne zaštite, a na kraju i po međunarodnoj nagradi za poslovnu ideju u okviru projekta „Finance4socialchange“.

Pandemija izazvana virusom COVID-19 je uticala na čitav svet, pa tako i na naš rad. Za vreme pandemije Caritas Šabac je nastavio da pruža uslugu pomoć u kući na području pet lokalnih samouprava – Šabac, Bogatić, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci – za oko 450 korisnika. Ostvarili smo saradnju sa Fondacijom za otvoreno društvo i preko projekta COVID-19 Rapid Response General obezbedili povećanje kapaciteta Službe za pomoć u kući za 60 korisnika i dodatnu materijalnu pomoć za korisnike. Nastavili smo da pružamo i uslugu dnevni boravak za odrasle osobe sa mentalnim smetnjma u Šapcu i Bogatiću za oko 60 korisnika, kao i uslugu stanovanje uz podršku za dva korisnika u Bogatiću. S obzirom na to da narodna kuhinja u Šapcu nije radila za vreme pandemije COVID 19, pružili smo pomoć i podršku u raspodeli paketa hrane na nivou Grada. Osam nedelja razvozili smo pakete za oko 440 porodica, a dodatno Caritas Šabac je obezbedio pomoć u hrani i lekovima za još oko 150 porodica. Za vreme pandemije preko Beogradske nadbiskupije Caritas Šabac obezbedio je 300 paketa sa hranom i higijenom koji su podeljeni na području pet lokalnih samouprava – Šabac, Bogatić, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci. Caritas Šabac je u saradnji sa asocijacijom Duga podelio 80 paketa sa hranom i higijenom, u okviru projekta koji finansira švajcarska Agencija za obnovu i razvoj, a uključeni smo i u projekat Fondacije Divac, zahvaljujući čemu smo dobili 300 paketa za stare i osobe sa mentalnim smetnjama.

U 2020. godini Caritas Šapca je realizovao 20-ak projekta među kojima su najznačajnija dva projekta koja su sufinansirana sredstvima Evropske unije, „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo u borbi protiv socijalne isključenosti i siromaštva“, kroz koji su registrovana su dva preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, „Socijalna Sinergija“ u Šapcu i „Avlija održivog razvoja“ u Bogatiću, i projekat „Podrži život: Pružanje zdravstvenih i socijalnih usluga za ugrožene grupe“.

Kruna ove godine koja je za Caritas Šapca bila uspešna uprkos izazovima koje je pandemija donela sa sobom jeste međunarodna nagrada za najbolju poslovnu ideju u okviru projekta „Finance4socialchange“. Hibridni biznis koji spaja socijalnu zaštitu, primarnu i sekundarnu poljoprivrednu proizvodnju, etno turizam, ugostiteljstvo i proizvodnju organskih proizvoda prepoznat je kao inovativan i jedini te vrste u regionu, što je došlo kao nagrada na kraju naporne godine, ali i kao značajno priznanje u jubilarnoj godini.

Od 2021. godine očekujemo da zauvek isprati virus koji je obeležio godinu za nama, a u profesionalnom smislu da nastavimo da nižemo uspehe pa da ih bude i više nego do sada.

Exit mobile version