„Caritas“ organizovao „Dan otvorenih vrata“

20160513_120409

„Caritas“ Šabac je prva nevladina organizacija u Srbiji koja je licencirala uslugu dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Ovo je bio povod da danas organizuju „Dan otvorenih vrata“ u prostorijama Dnevnog boravka „Sveta Sofija“ i okupe sve partnere i prijatelje organizacije, ali i pokažu i ponude usluge kroz koje su korisnici radno angažovani. Prema rečima rukovodioca Sanje Geratović, u Dnevnom boravku se pružaju usluge koje osnažuju korisnike da se uključe u život zajednice, osposobljavaju ih da mogu da žive samostalno ili uz najmanju moguću podršku obavljaju sve svoje životne aktivnosti u kući i van kuće.

-Ovde je za njih bitna socijalizacija, jedan osmeh njima mnogo znači, prihvatanje okoline, toplina, a to im ova usluga ovde pruža- istakla je Geratovićeva.

Dan otvorenih vrata „Caritas“ organizuje svake godine, a ovog puta nešto ranije nego obično, ali s ciljem da se umesto jednom, ova manifestacija održava više puta u toku godine.

-„Dan otvorenih vrata“ obično se organizuje za vreme obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, ali mi smo odlučili da „Dan otvorenih vrata“ treba da bude svaki dan i zbog toga želimo manifestaciju da ponovimo više puta u toku godine, da naši partneri i čitava zajednica, dođu i poste naš dnevni boravak. Razlog zašto smo odlučili da to bude danas je zato što je 13. maja 2010. godine „Caritas“ izvršio preregistraciju u skladu sa tada novim Zakonom o udruženjima građana, a 13. maj 1978. godine je vrlo važan za psihijatriju na svetskom nivou, jer je tog dana u Italiji  donet čuveni Zakon 180, zakon koji je promovisao dr Franko Bazalja, a koji predviđa zatvaranje velikih psihijatrijskih bolnica i otvaranje usluga u zajednici koje su omogućile mnogim ljudima širom planete da žive u svojim domovima, da budu bliže svojim porodicama, zahvaljujući uslugama koje dobijaju- rekao je direktor „Caritasa“ Miroljub Nikolić.

On je dodao da zahvaljujući licenci koju je „Caritas“ dobio i sam grad Šabac dobija širu i zaokruženu paletu usluga socijalne zaštite koja postaje primer za čitavu Srbiju. Nikolić je upozorio da Srbija ima veliki problem sa deinstitucionalizacijom, jer nedostaju usluge ovakvog tipa, ali da Šabac može da se podiči da razvija usluge, ne samo u okviru Centra za socijalni rad i države, nego da ima i pružaoce usluga iz nevladinog sektora, što i predviđa sam Zakon o socijalnoj zaštiti.

Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović prisustvovao je proslavi i istakao da će Grad nastaviti da podržava organizacije koje na ovakav način brinu o onima koji sami nisu sposobni da brinu o sebi.

-Stepen razvoja jednog društva meri se njegovom sposobnošću da pomogne onima koji nisu u stanju da brinu sami o sebi. Grad Šabac pomaže socijalno ugrožene i posvećen je proširenju palete usluga i socijalne zaštite koje se sprovode posredstvom Centra za socijalni rad i mnogih nevladinih organizacija među kojima se „Caritas“ svakako ističe. Šabac je dao dobar model socijalno- zdravstvene zaštite u kojem „Caritas“ ima jako važnu ulogu- podvukao je Kostadinović.

D.Dimitrijević

Exit mobile version