Botanička bašta za buduće generacije

U dvorištu Osnovne škole „Stojan Novaković“

U dvorištu Osnovne škole „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu u ponedeljak je promovisan projekat Botanička bašta za buduće generacije. Na površini od 50 ari raspoređene su retke biljne vrste koje su učenici sadili zajedno sa profesorima. Reč je o završnici „Nadogradnje botaničke bašte“ realizovane u okviru „Zelenog inkubatora“ Mladih istraživača Srbije, Beogradske otvorene škole i Inženjera zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Koordinatorka neformalne grupe „Ljubičica“ učiteljica Ljubica Pavlović rekla je da su tokom tri meseca realizovane brojne aktivnosti. Održano je 26 ekoloških radionica sa učenicima mlađih razreda škole, postavljena izložba radova u holu, zasađeno 26 različitih biljaka, izgrađena staza u botaničkoj bašti i postavljena česma.

-Konkurisali smo kao neformalna grupa učitelja, roditelja i nastavnika OŠ „Stojan Novaković“ i predlog projekta nam je odobren. Naša ideja je formiranje ambijentalne učionice u okviru školskog dvorišta, gde bi učenici u prirodnom okruženju izučavali prirodne procese. Ovde su zasađene retke biljke, od svake sadnice po jedna, koje će predstavljati skup biljaka sa svih kontinenata i u planu nam je izgradnja fontane sa jezerom i formiranje vodenog sveta- rekla je Ljubica Pavlović.

Pavlovićeva je objasnila da su pokušali da donesu retke biljke, ono što učenici ne mogu da vide tako često- Pančićevu omoriku, japansku kriptomeriju, japansku vrbu, ginko, kedar, čileanski bor, korejsku i kavkasku jelu, himalajski bor i tako naprave skup biljaka koje se ne mogu tako često videti, kako bi se izučavao njihov životni ciklus. Na površini od 50 ari petina je pod biljkama. Svaka grupa učenika je zasadila biljku i jednom nedeljno izlazila da zaliva, a dolaze i dalje da je obiđu i vide kako raste.

Organizacija „Orka“ dala je vetar u leđa ovoj inicijativi i došla da podrži završnicu projekta.

-Podstakli smo nastavnike i nastavnice u školi da osmisle i urade ceo program, početno ulaganje u izgradnju ove letnje učionice, odnosno u sadnju drveća, radionice za decu, a oni su to podigli na mnogo veći nivo. Posebno smo ponosni zbog toga. To je preraslo u letnjikovac, planira se da se napravi jedno jezerce, oaza za učenike koji ovde mogu da dođu i da kroz praksu uče predmete u vezi sa prirodom i društvom, a tako se najbolje i pamti. „Orkina“ misija je da vrati prirodu deci i decu prirodi i zbog toga smo posebno ponosni što smo jednu ovakvu inicijativu koja upravo to radi mogli da podržimo, da joj damo vetar u leđa i da vidimo kako se ona fantastično razvija, kao što je sad slučaj- navela je projektni menadžer „Orke“ Jelena Ilić.

Projekat su podržali i „Elixir Zorka“, Evropski pokret za ekologiju, Auto kuća „Toyota“, „Mašinokop“, „Jugokop- Podrinje“, kao i dve gradske mesne zajednice. Realizacija novih ideja dodatno će oplemeniti dvorište škole. U planu im je da dodaju neke sadržaje, kao što je meteorološka stanica. Konkurisali su za još jedan projekat koji bi omogućio postavljanje kućica, a prolazak kroz njih simbolizovao bi četiri godišnja doba. Sve to učinili bi dostupnim i učenicima drugih škola u okviru različitih radionica.

D.Dimitrijević

Exit mobile version