Boško Obradović za „Podrinske“

Samo patriotski kandidat može da pobedi kandidata Srpske napredne stranke

Kandidat Srpskog pokreta Dveri na predstojećim predsedničkim izborima Boško Obradović kaže za „Podrinske“ da će pred birače, osim imenom i prezimenom, izaći i sa celokupnim timom savetnika, ujedno i budućim članovima njegovog kabineta u slučaju pobede. To će, smatra Obradović, biti značajan iskorak u srpskoj politici i jedan novi princip koji bi trebalo svi da pozdrave, a najviše građani, budući da će im biti mnogo jasnije za kakvu politiku glasaju dajući podršku njemu kao kandidatu.

-Do sada su predsednički kandidati uvek predstavljali samo sebe i vi praktično niste znali ko iza njih stoji, ko će biti budući članovi njihovog kabineta koji zajedno sa njima na poziciji predsednika treba da kreiraju način vođenja države. Upravo zato želim da na ovim izborima nastupim sa svojim savetničkim timom i da pokažem ko su ljudi koji će mene savetovati u vršenju funkcije predsednika Srbije- podvlači Obradović.

Ko su članovi vašeg tima?

Na prvom mestu, to su predsednik političkog saveta Dveri, akademik prof. dr Kosta Čavoški, najveći srpski agroekonomista, prof. dr Miladin Ševarlić, najumnija Srpkinja sveta i naš najpoznatiji naučnik u svetu, profesor Univerziteta Berkli u SAD, prof. dr Jasmina Vujić. Želim da u kampanji afirmišem i potpredsednike SP Dveri, počevši od poznatog beogradskog advokata Marka Pušice, doktora ekonomskih nauka iz Leskovca Predraga Mitrovića, jednog od naših najpoznatijih izdavača i osnivača Izdavačke kuće „Catena mundi“ Branimira Nešića, inače jednog od osnivača Dveri. Pored njih, predstaviću i uvaženog predsednika Društva fizičara Srbije i profesora Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivana Dojčinovića. Sve to su ozbiljna imena koja treba da čine savetnički predsednički tim, jednu novu generaciju srpskih političara i to je zapravo razlog zašto sam prihvatio predsedničku kandidaturu. Smatram da su ovi izbori za predsednika Srbije velika šansa za smenu političkih generacija. Ja sam predvodnik te nove generacije srpskih političara, nastupima u Narodnoj skupštini Republike Srbije dokazao sam da sam prava opozicija ovoj vlasti, da postoji nada i alternativa i da vreme Dveri tek dolazi.

Kakva su vaša očekivanja po pitanju rezultata izbora, budući da se pojavljuju različiti procenti u istraživanjima javnog mnjenja?

Sva istraživanja koja se ovih dana pojavljuju svrstavaju me među četiri ili pet favorita za budućeg predsednika Srbije. Naravno da favorit vlasti ima prednost u prvom krugu predsedničkih izbora. Nas četvorica preostalih kandidata, po mom ličnom mišljenju, u ovom trenutku startujemo sa veoma sličnih pozicija. I Šešelj, i Jeremić i Janković i ja, imamo podjednake šanse za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora. Šte je razlika između mene i njih? Pre svega, smatram da Šešelj nije opozicioni predsednički kandidat, jer smo već duže vreme svedoci direktnog dogovora o nenapadanju između Vučića i njega. Njegovi skupštinski nastupi pokazuju da nema više onog nekadašnjeg Šešelja opozicionara, i da, baš kao što je devedesetih služio Miloševićevom, sada služi Vučićevom režimu. Više napada opoziciju nego vlast i očito će on biti Vučićev kandidat na ovim izborima. Verovatno je njihov zajednički dogovor da Šešelj prođe u drugi krug predsedničkih izbora, jer se zna da on ne može da pobedi kandidata SNS-a i da Srbija za njega neće da glasa.

Šta je sa Jankovićem i Jeremićem?

Jeremića i Jankovića pozdravljam kao opozicione predsedničke kandidate, ali oni, po mom mišljenju, nemaju ništa novo politički da kažu. Njihova politička poruka je nastavak evropskih integracija, a to smo imali i sa Vučićem i sa Nikolićem. Put Srbije u EU je poguban i štetan za naše nacionalne, državne i posebno ekonomske interese. Preko 40 posto građana Srbije koji su portiv ulaska Srbije u EU ne bi imali svog predsedničkog kandidata. Ja sam njihov predsednički kandidat i mislim da zato moje šanse svakog dana rastu u odnosu na Šešelja koji je lažna, dok sam ja prava opozicija, i u odnosu na Jeremića i Jankovića, jer sam kandidat svih evroskeptika u Srbiji, dakle, svih onih koji na prvo mesto stavljaju interese Srbije, a ne MMF-a i Brisela. U tom smislu, mislim da, iako će mnogi moju kandidaturu oceniti kao kandidaturu sa najmanje šansi od ovih pet najjačih predsedničkih kandidata, verujem da je došlo jedno veoma interesantno vreme u Evropi i svetu da se ne glasa više onako kako nameću veliki mediji i korumpirane političke elite, već onako kako građani žele, a građani žele političke promene. Žele neke nove ljude, glasaju protiv sistema, protiv nametnutih bankarskih, tajkunskih i političkih elita. Ja sam kandidat običnih građana, čovek iz naroda, koji nikada nije bio na vlasti i koji iza sebe nema afere. Nisam bio deo nekih prošlih režima kao Saša Janković, Vuk Jeremić ili Vojislav Šešelj.

Janković se ograđuje od politike i zvanično nije ni u jednoj stranci?

Ako stvari postavimo otvoreno i iskreno, Janković je bio državnog aparata i u vreme jula i u vreme Demokratske stranke, a Srpska napredna stranka ga je izabrala po drugi put za zaštitnika građana. Dakle, on je bio režimski čovek u tri različita režima, učestvovao u kreiranju vlasti u tim vremenima i ne može se baš reći da je on nov na političkoj sceni. Pozdravljam određene njegove aktivnosti kao zaštitnika građana, ali ne sećam se da je kao zaštitnik građana stao u zaštitu interesa Srba ni na Kosovu i Metohiji, ni u Haškom tribunalu, ni u Crnoj Gori. Nekako je radio za sve druge interese, izuzev za interese i zaštitu prava Srba i to je ono što mu zapravo ozbiljno zameram. Kandidata SNS-a može da pobedi samo patriotski kandidat, a ne prozapadni kandidat, kandidat koji je za ulazak Srbije u EU kao Janković i Jeremić. Smatram da su moje šanse na predsedničkim izborima velike upravo zato što se svet promenio, o čemu svedoče pobeda Donalda Trampa u Americi, izlazak Velike Britanije iz EU, pobeda dva predsednička proruska kandidata u Bugarskoj i Moldaviji… Uveren sam da predsednički izbori donose te velike političke promene i u Srbiju.

Mislite li da je dobro što imamo ovoliko opozicionih kandidata?

Opozicija mora da bude ujedinjena u borbi za fer i poštene izborne uslove i da se izbori za ravnopravan medijski tretman svih predsedničkih kandidata. Ako toga nema, uzalud su sve opozicione predsedničke kandidature. Nije moguće imati jedinstvenog predsedničkog kandidata opozicije zato što su nam politike različite. Mi se možemo složiti oko toga da treba smeniti Vučićevu vlast, ali se očito ne slažemo šta posle toga. Deo opozicije koju vode Jeremić i Janković zalaže se za nastavak puta Srbije u EU, dok Dveri smatraju da se treba okrenuti Rusiji kao strateškom partneru broj jedan, ali i saradnji sa svim evropskim zemljama na ravnopravnim osnovama, pa i sa EU, zašto da ne. Ta saradnja ne podrazumeva ucene i pritiske Brisela ili otimanje Kosova i Metohije od strane EU, nego ravnopravnost i obostrani interes. To je jedna nova politika koja pobeđuje širom Evrope, jer sve evroskeptične opcije u ovom trenutku rastu- Slobodarska partija Austrije, Nacionalni front u Francuskoj, Alternativa za Nemačku… Ideja o povratku svojoj državi, svom identitetu, zaštita svoje ekonomije, radnih mesta, privrede, očuvanje granica od migrantske najezde su deo politike koja danas pobeđuje širom Evrope i sveta. Dakle, politika Dveri je već pobedila na evropskom i svetskom nivou, sada samo treba da pobedi u Srbiji.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version