Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri: Nema političke razlike između DS i SNS

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kaže da je prvo pitanje koje se postavlja u vezi sa sporazumom sa NATO- om to ko je ovu vlast ovlastio da potpiše jedan takav sporazum. Obradović kaže da je više od 80 posto građana Srbije protiv ulaska Srbije u NATO.

-Zašto je ova vlast toliko požurila da ratifikuje i potvrdi ovaj sporazum pre raspuštanja postojećeg saziva Skupštine? Da li je to obaveza prema nekome iz inostranstva koja je morala biti završena u ovom mandatu ove vlasti ili se vlast uplašila budućeg saziva Skupštine Srbije u kome bi, recimo, bile Dveri i jedan snažan anti- NATO blok? Sve su to pitanja koja zapravo ne mogu da dođu do izražaja u velikim beogradskim medijima i na njih nema odgovora od strane aktuelne vlasti. A zapravo je stvar veoma jednostavna. Potpisan je sporazum koji je apsolutno u suprotnosti sa moralom i našim interesima. Nema smisla potpisivati sporazum sa onima koji su nas bombardovali, ubijali našu decu, uništavali našu infrastrukturu i imovinu i praktično nam oteli deo teritorije. U tom sporazumu nema nikakvog našeg interesa, jer po tom sporazumu NATO može da uđe u našu zemlju kad hoće, da koristi našu infrastrukturu i kasarne besplatno, da čak ulazi u naše privatne objekte, kuće i porodice, da za sve to što radi i koristi u Srbiji ne plaća nikakav porez, carinu i, što je posebno dramatično, za svaki krivični prekršaj u Srbiji pripadnici NATO snaga neće odgovarati pred našim pravosudnim organima, kao što, uostalom, ne odgovaraju širom sveta za brojna silovanja, krivična dela raznih vrsta, pljačke, krađe- istakao je Obradović.

Kako biste vi rešili to pitanje?

Srpski pokret Dveri je ušao u politiku da poništi takve sporazume sa NATO- om i jedini demokratski način razrešenja ove teme po nama jeste narodni referendum. Ako su naši vlastodršci sigurni da je taj sporazum dobar, neka objasne građanima Srbije šta je tu dobro i ne treba da se plaše toga. Naš predlog je da se referendum raspiše u istom terminu kad i vanredni republički izbori, da se građani izjasne za ili protiv ovakvog sporazuma sa NATO-om. Mi ćemo nastaviti da se za to zalažemo, ali i da organizujemo proteste protiv ovog sporazuma.

Ipak, oformili ste Patriotski blok sa DSS-om, a Zakon o partnerstvu sa NATO- om potpisan je i ratifikovan kada je Koštunica bio premijer države ?

Da mislim da je Demokratska stranka Srbije sve dobro radila, bio bih član DSS-a. Pošto nisam, mislim da DSS mnoge stvari nije dobro radila. Uostalom, zbog toga je i kažnjena na izborima. Ali, u DSS-u je došlo do promena na čelu. Gospođa Sanda Rašković Ivić ne može i ne treba da odgovara za ono što je radio Vojislav Koštunica. Apsolutno stojim iza toga da je svaki sporazum sa NATO-om bio i jeste štetan, ali bih tu pravio jednu važnu razliku. Jedno su sporazumi koji se tiču učešća u Partnerstvu za mir, u kojem učestvuje Rusija i brojne druge zemlje koje nisu članice NATO- a. I Srbija treba da učestvuje u svakoj vrsti vojne saradnje kao što je Partnerstvo za mir, ali Srbija nikada ne treba da bude član NATO-a, a ova vlast je napravila niz ogromnih koraka ka članstvu u NATO-u, praktično ispunila sve oblike saradnje, ostalo je još samo golo učlanjivanje Srbije u NATO. To je razlika između nekadašnje i ove vlasti. Ponavljam, mi smo ušli u politiku da bismo poništili sve sporazume sa NATO-om koje je potpisala bilo koja Vlada Srbije i nemamo nikakvu obavezu prema tome. Naprotiv, veoma otvoreno i kritički govorimo i o onome što je radila DSS imajući u vidu promene koje su se desile u DSS i jednu novu politiku i novog lidera u DSS sa kojima mi sarađujemo i koji tek treba da se dokažu pred građanima Srbije, kao, uostalom, i Dveri.

Kako ćete to učiniti pored medijske blokade?

Zanimljivo je da smo ja lično i Srpski pokret Dveri nedavno bili predmet tri priloga na Pinku u 24 sata što je više nego što je ukupno bilo priloga o Dverima u prethodne 24 godine. Iz toga možemo da izvedemo samo jedan zaključak- nekome smo postali interesantni. Da li  nekakva vrsta straha od porasta rejtinga Dveri ili nekakva druga vrsta straha stoji iza toga, pokazaće vreme. Lično očekujem najprljaviju moguću kampanju protiv Dveri i našeg zajedničkog Patriotskog bloka sa DSS iz jednog jednostavnog razloga. Ne može ovu vlast da smeni ni Boris Tadić, ni Pajtić, ni Čeda Jovanović, ni Borko Stefanović. Oni su bivša vlast i građani Srbije ih ne žele. Jedina koja zaista može da smeni ovu vlast i koja ima različitu politiku u odnosu na ovu vlast jeste naša zajednička koalicija sa DSS- om. Mi smo jedina nova stranka na političkoj sceni, jedini nismo bili na vlasti, nemamo iza sebe afere, nismo kupili diplome i predstavljamo jednu smenu političkih generacija. Mislim da to njima smeta i da će zbog toga medijskim nasiljem, prljavom kampanjom i zloupotrebom nacionalnih frekvencija zarad propagande vlasti biti nastavljena borba da se zaustavi ovaj očiti trend rasta popularnosti Dveri i našeg zajedničkog Patriotskog bloka. Ključno je da nema političke razlike između Srpske napredne stranke i Demokratske stranke. Njihov program je identičan, jer na ključnim glasanjima u Skupštini Srbije o Briselskom sporazumu, EU, NATO, MMF-u, oni uvek glasaju isto, zajednički podržavaju sve te pogubne sporazume na putu Srbije u EU i NATO. Ako građani žele drugačiju politiku, opredeliće se za nas. Besmisleno je birati između Nikolića i Tadića, Vučića i Pajtića, Čede Jovanovića i Ivice Dačića, Velje Ilića i Nenada Čanka, niti može novo lice na srpskoj političkoj sceni biti Borko Stefanović.

Ša vi novo možete da ponudite?

Nova je naša politika ekonomskog patriotizma, vladavine domaćeg ekonomskog interesa koja podrazumeva da sve ono što su dobijale strane firme i banke- državne subvencije, poreske olakšice, povoljni krediti, izvozne garancije, dobijaju isključivo domaći privrednici. Da obnovimo domaće bankarstvo, da napravimo državnu razvojnu investicionu banku koja će po povoljnim kamatnim stopama da ulaže isključivo u domaću privredu i poljoprivredu, da podržimo naše domaće male i srednje firme, porodične firme, i porodice koje žele da se vrate na selo i bave poljoprivredom. U budžetu za 2016. godinu Vlada je predvidela novih 300 miliona evra za subvencionisanje stranih firmi čiji je jedini interes da u Srbiji uzmu jeftinu radnu snagu i profit iznesu u inostranstvo. To je inače više nego kompletan budžet koji je u 2016. godini izdvojen za poljoprivredu. Ne vidim kakav je tu naš interes. Dakle, ima para u budžetu, ali se daju stranim firmama. Kada se Dveri budu pitale, deliće se našim poljoprivrednicima.

Šta je jedan od najvećih pehova odlazeće vlasti?

Tu je i lažna borba protiv korupcije SNS-a gde za četiri godine nije završen nijedan sudski postupak i danas se u srpskim zatvorima ne nalazi nijedan poltičar, tajkun ili državni službenik koji je opljačkao Srbiju u prethodnih 25 godina. Sve to je na neki način sprečeno da prodre u medije. Opozicione snage moraju zajednički da se izbore za poštene izbore i slobodne medije bez kojih nema slobodnih izbora. Niko od nas pojedinačno to ne može. Važno je i da svi moramo da izađemo na ove izbore, jer je svaki izlazak na izbore opozicioni glas. Pozivam građane da izađu, jer je svaki poništen listić glas za Aleksandra Vučića.

  1. D. Dimitrijević

 

 

Exit mobile version