Borićemo se za slobodu da se bira dobrobit naših sugrađana

Grupa građana „Opstanak“ izlazi na lokalne izbore u Šapcu

Grupa građana „Opstanak“, na čijem je čelu Boždar Katić, najavila je u sredu u svojim prostorijama izlazak na predstojeće lokalne izbore u Šapcu. Do sada su, poručeno je sa skupa, bili siguran oslonac za koalicione partnere, jer su u sektoru kojim su se bavili uspeli da postignu značajne rezultate, što im je dalo samopouzdanje da traže podršku sugrađana da preuzmu veću odgovornost za rukovođenje gradom, a za to su spremni- organizaciono, kadrovski i programski. Svoju politiku, naglasli su, nisu menjali, a zasniva se na četiri osnovna postulata: obrazovanje, poljoprivreda, porodica i tradicija.

Srđan Mitrašinović

Reforme u obrazovanju i poljoprivredi

Obrazlažući programske ciljeve, predsednik Izvršnog odbora Srđan Mitrašinović rekao je da je obrazovanje jedan od stubova društva.

-Pokrenućemo debatu o tome ko brine o instituciji učitelja, nastavnika, profesora, jer oni stvaraju nove generacije ljudi koji će voditi ovu zemlju i njene opštine i gradove. Nećemo prestati da postavljamo pitanja kako inostrani izdavači imaju primat u odnosu na domaće, ko brine o tome šta se piše u našim udžbenicima, o neistinima koje se tu objavljuju, pitaćemo da li je normalno da đak prvak ima ranac teži od deset kilograma, kao i da li je pristojno danas govoriti o digitalizaciji kada većina škola nema ni rešeno pitanje mokrog čvora. Pitaćemo i predlagati, kao što ja danas predlažem model Finske, koja je izabrala najbolje da obnavljaju obrazovni sistem i u tome uspela. Šabac mora postati univerzitetski grad, jer to je način da povećamo intelektualni potencijal i zadržimo mlade u Šapcu. Moramo stipendirati najbolje studente, kako bismo dobili najbolje na najvažnijim funkcijama- naveo je Mitrašinović.

Govoreći o poljoprivredi, podsetio je da su dve trećine stanovnika našeg grada direktno ili direktno vezani za tu granu privrede. Smatra da je loša agrarna politika selo dovela na rub egzistencije.

-Neophodno je krenuti od agrarnog budžeta, poražavajuće i neprihvatljivo je da je republički agrarni budžet manji od pet odsto, lokalni još niži, dok je u EU on na proseku od čak 36 odsto. Kada govorimo o poljoprivredi, govorimo o zdravlju, a samo zdrava nacija može ići napred. Nužan je nov pristup agrarnoj politici, dugoročan plan, niz kratkoročnih, nov sistem subvencija- istakao je Mitrašinović.

Božidar Katić

Porodica i tradicija kao oslonac društva

Predsednik pokreta Božidar Katić naveo je da je u okviru pokreta „Tri plus“, koji pruža podršku porodicama sa troje i više dece, zahvaljujući ponosnim karticama, oko 1.000 porodica dobilo priliku da ostvari brojne popuste na proizvode i usluge.

-Porodica jeste prvi prioritet u našoj borbi za opstanak, a propast našeg društva najviše i najsnažnije se vidi u ovom domenu. Da bismo opstali i ostali potrebno je da troje i više dece ima 45 odsto porodica, a sada je taj procenat samo 7,8 odsto. Borićemo se i za očuvanje tradicije, a u planu je da se ove godine na Krfu postavi kamp za naše najbolje mlade sugrađane, njih 150. Oni će biti u prilici da vide ostrvo Vido, prelepu prirodu i plaže koje Krf ima, ali i istoriju, mesto gde se iz potpunog beznađa i nestanka ponovo kao feniks podigla ova država i narod. Samo čovek svestan i predan tradiciji može da učini nezamislivo, pređe neprelazno i ostvari ono što se smatra nemogućim. Mi smo to pokazali i na Ceru, i na Mišaru, i na Kajmakčalanu. Samo tako pobedićemo u borbi za opstanak- podvukao je Katić.

„Umesto da pristajemo na postojeće stanje, odlučili smo se da kao ljudi, čvrsto oslonjeni na svoju tradiciju, ne budemo pasivni posmatrači propasti naše zemlje i grada. Odlučili smo se za borbu i borićemo se za slobodu da se bira dobrobit naših građana, njihovo pravo da odlučuju o tome kako će da žive i upravljaju svojim gradom i u toj borbi ćemo pobediti. Za opstanak, jače od bojkota“, poručio je predsednik grupe građana „Opstanak“.

D.Dimitrijević

Exit mobile version