Borba za nezavisne institucije i sankcionisanje promocije nasilja u medijima

Protest „Jedan od pet milona“ održan u Šapcu

Protest „Jedan od pet milona“ održan je u petak u Šapcu. Okupljenim građanima obratio se predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, koji je rekao da su analizom ustanovili da se 44 posto Ustava konstantno, svakog dana krši. „Nemamo nezavisne institucije, nemamo zakone, jer je jedan čovek pomislio da je on zakon. Dok se ti problemi ne budu rešavali u institucijama, rešavaće se na ulici. Mi na ulici pravimo Ustav ove zemlje“, poručio je okupljenima.

Nagomilani problemi jačaju proteste

-Povreda jedne ustavne odredbe je katastrofa, a 44 posto, skoro polovina Ustava, je kataklizma. To znači da građani ne mogu da reše svoje probleme, jer sudovi ne odlučuju, da ne mogu da se zaposle zbog partijskog zapošljavanja, pa odlaze u inostranstvo, da se ruše objekti u Savamali, pa policija ne reaguje. Ne postoje institucije koje bi te probleme rešavale i ti nagomilani problemi će u jednom momentu eksplodirati nesmanjenom žestinom. Protesti su bili akumulacija energije. Podsetiću na proteste protiv rušenja u Savamali u Beogradu, svakodnevne proteste protiv diktature i „Jedan od pet miliona“. Svaki od tih ciklusa je bio sve jači i pokazao da će ti protesti rasti do momenta dok se ne uspostavi neka vrsta prirodnog stanja u Srbiji u smislu poštovanja Ustava- istakao je Manojlović.

On je pozvao sve građane da od 23. do 30. juna svojim potpisom na internet stranama „Srbi u pokretu“ i  Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, kao i na štandovima u Šapcu, podrže inicijativu za promenu zakona, jer je „nasilje koje se promoviše preko televizija sa nacionalnom frekvencijom katastrofalno po celo društvo“.

Nećemo da menjamo kanal, hoćemo da promenimo zakon

-To znači da ako sutra neko bude maltretirao nečiju ćerku, on to ne radi slučajno, nego je video na televiziji da je potpuno legitimno šamarati žene, da je poželjan obrazac ponašanja tući fizički slabijeg od vas i za to nećete biti kažnjeni, nego će vam popularnost skočiti i vi ćete biti neka vrsta društvenog heroja. U Zakonu o elektronskim medijima stoji koje su obaveze televizije i najveća zabluda je da su to privatne televizije. One su dobile nacionalnu, javnu frekvenciju i to je vrsta javno- privatnog partnerstva, što znači da su one dužne da štite javni interes. One ga ne štite i ne smeju da promovišu nasilje i upravo zbog toga podneli smo prijavu protiv Happy televizije zbog promocije nasilja u rijaliti programu, kada je jedan o učesnika upao sa pištoljem. Taj čovek nije procesuiran, televizija nije dala nikakvo objašnjenje šta je to- pozorišna predstava ili realan događaj, a REM je odbacio našu prijavu sa neverovatnim obrazloženjem da nisu nadležni da ocenjuju snimak sa You Tube-a. Upravo zbog toga smo pokrenuli inicijativu za promenu ovog zakona. REM je konačno reagovao i pokrenuo postupke, ali mi sada nećemo stati. Nećemo da menjamo kanal, hoćemo da promenimo zakon- naveo je Manojlović.

Građanima se obratio i poljoprivrednik iz Štitara Dušan Tufegdžić, a potom su se uputili u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama i zakazali naredno okupljanje za sledeći petak.

D.Dimitrijević

Exit mobile version