Boljim monitoringom vazduha u borbi protiv aerozagađivača

Zavod za javno zdravlje Šabac održao je, u utorak, konferenciju za medije povodom predstavljanja Plana unapređenja monitoringa kvaliteta vazduha u Šapcu u 2023. godini.

Plan za unapređenje monitoringa kvaliteta vazduha u Šapcu u 2023. godini predstavili su pomoćnik direktora za poslove javnog zdravlja iz oblasti higijene i humane ekologije: spec. higijene dr sci. med. Igor Dragičević i dipl. ing. spec hemijskih nauka Dušica Mijailović

– Ovo je jedna od aktivnosti kojom planiramo da, prvo medije, a onda i predstavnike zainteresovane stručne javnosti  i građanstvo informišemo o tome šta je konkretno ideja i namera i šta je benefit po građane Šapca u okviru ovih naših aktivnosti. Uz pomoć nove opreme, koja će biti isporučena u narednih mesec dana, bićemo u mogućnosti da uspostavimo neka nova merna mesta  gde do sada nije vršen monitoring vazduha. Prvenstveno je ideja da to bude u mesnim zajednicama gde je povećana upotreba individualnih ložišta. Zatim da se postojeća merna mesta unaprede u smislu poboljšanja opreme. Prvenstveno se misli na povećanje mesta na kojima će se meriti nivo suspendovanih čestica u vazduhu PM 2,5 i 10. Zatim, praćenja karakterističnih zagađivača gasova –  fluorovodonika i amonijaka na teritoriji Šapca – kazao je dr sci. med. Igor Dragičević.

Monitoring kvaliteta vazduha trenutno se sprovodi na ukupno sedam mernih stanica na području grada od kojih merno mesto Vatrogasni dom i Opšta bolnica, pripadaju državnoj mreži, dok su lokalna: Autobuska stanica, Benska bara, Kasarna, Zavod za javno zdravlje Šabac i Gerontološki centar. Novo merno mesto biće u naselju Čavić a najznačajnija novina je uspostavljanje automatske merne stanice na mernom mestu Vatrogasni dom čime će šabački Zavod za javno zdravlje uz pomoć najsavremenije opreme biti u mogućnosti da prati širi set parametara u odnosu na dosadašnji.

– U to uključujući i neke zagađujuće materije  koje se indikativno mogu smatrati da su poreklom od industrijske zone. Njihovo izražavanje na neki novi način, govorim za nas, a to je preko indeksa kvaliteta vazduha gde ćemo  imati mogućnost da u kraćem vremenu, faktički izračunavanjem satnih vrednosti, moći da dajemo odgovarajuće zdravstvene preporuke u slučaju odstupanja od nađenih vrednosti, odnosno referentnih, sa upustvima za stanovništvo, odnosno hronične bolesnike ili druge osobe kod kojih to može da bude od posebnog uticaja na zdravlje. Samim tim ćemo sa ovom opremom doći u rang ustanova koje to rade na nivou koji je najviši u najrazvijenijim zemljama sveta  – objasnio je Dragičević.

Kvalitet vazduha u Šapcu je trenutno treće kategorije, a glavni izvori zagađenja  su  individualna ložišta, saobraćaj, industrija i građevinarstvo.

Izveštavanje o kvalitetu vazduha može se pratiti na Portalu otvorenih podataka, veb sajtu Zavoda, društvenim mrežama i putem mobilne aplikacije Čuvar zdravlja. Biće uspostavljena i aplikacija ŠabacEko, za izveštavanje na satnom nivou 24/7.

Exit mobile version