Bogosavac dve decenije u misiji humanosti

 

Trideset humanista Bogosavca, Maova, Dobrića i Culjkovića, dvadeset četvrtog februara odazvalo se tradicionalnoj akciji organizovanoj u Bogosavcu (u toku godine ova sela su naizmenično organizatori i domaćini akcija). Za potrebe šabačke Opšte bolnice prikupljeno je dvadeset šest jedinica krvi. U Bogosavcu je obeležen i značajan jubilej – dvadeset godina od prvi put organizovane akcije humanista u njihovom selu. Stoga, u nevelikom prostoru seoske ambulante, čini se i dodatno, i svečano, i sa dobrim raspoloženjem svih…

Zdravko Ivanović iz Bogosavca, od davaoca, pre dvadeset godina, do organizatora akcija i člana Komisije Crvenog krsta za okupljanje dobrovoljnih davalaca, od pre dvanaest godina. Ponosan je što je prvi inicirao akciju za više sela.

-Bilo mi je krivo kad ekipa Transfuzije dođe u neko selo, a ono bude dva-tri čoveka. Video sam da je đavo odneo šalu i na jednom sastanku, da bih to „prekratio“, a radi uspešnijeg rada, predložio sam da se sastave dva sela; posle smo to i proširili. Bilo je i takmičenja, pogotovo između Bogosavca i Dobrića – ispriča nam Zdravko, radostan što se uspešan zajednički rad nastavlja. Godišnje su u četiri sela, tri redovne akcije. To je redovno trideset do šezdeset davalaca, a vredno se beleže i registruju i učešća davalaca iz ovih sela u drugim akcijama.

Predrag Panić je rodom iz Podgorine (iz Skadra, u opštini Osečina), živi u Šapcu, trenutno prijavljen u Dobriću. Dobrovoljni davalac od šezdeset pete-šeste, ukupno krv dao osamdeset šest puta. „Godine učinile svoje, ali i dalje sa davaocima“.

-I dalje sa svojim davaocima se družim, pomažem koliko mogu. Posavetovao bih mlađe da se pridruže, da prate naše stope, jer to je nešto najlepše, najčestitije i najhumanije.“

Iskren gest humanosti. Goran Gavrilović iz Bogosavca je dvadeset pet puta darovao krv. Kaže da je lepo što je akcija u njihovom selu. I lepo je moći dati krv. I Dragan Jovanović iz Maova, sa lepom porukom: „Podržavam davanje krvi. Otac mi je dobrovoljni davalac. Ugledao sam se na njega, i dajem i ja.“ Bisenija Kovačević, iz Šapca, krv daje, kako reče, prvenstveno zbog lične satisfakcije: „Lepo se osećam kad dam krv. Ovo mi je deset put. Nisam najredovniji davalac što mi je malo žao, ali jednostavno vreme i posao ne mogu baš da uskladim. Razlikuje se i podrška poslodavaca davaocima, a bilo bi lepo kada bi svi malo više pažnje obraćali na davaoce.“

Akciju su posetili zamenik gradonačelnika Šapca, Nemanja Pajić, član Gradskog veća, dr Branko Vujković, čelnici Doma zdravlja. Uvek podrška aktivnostima dobrovoljnih davalaca, i do sada, i za naredni period, kaže Nemanja Pajić.

-Apsolutno smo tu da podržimo, pre svega, ove plemenite ljude, koji su i dobrovoljni davaoci, ali i organizuju ljude, prave ovakve akcije. Meni je posebno drago što smo ovde da podržimo jednu od akcija na selu, pogotovo što imamo podatak da je poslednjih godina više davalaca sa sesokog područja “. Uz podršku, iskorišćena prilika i za lični čin humanosti. Uz toplu poruku: „ Mislim da je to jedan zaista lep osećaj. Kad znate da možda jedan deo vaše krvi može nekome da spase život. To je nešto što uvek može da vas obraduje, što treba da vas vodi u životu“.

Zoran Radukić, koordinator rada Komisije šabačkog Crvenog krsta za okupljanje dobrovoljnih davalaca, podseća da je planom u ovoj godini, na terenu predviđena četrdeset jedna akcija, među njima i okupljanje humanista u Bogosavcu.

-Tradicionalno u ovom periodu ovde organizuju akciju, potom u ostalim selima. Mnogo je lepo što su se udružila četiri sela. Izdvojio bih i današnji jubilej mesne zajednice Bogosavac – dvadeset godina od prve akcije u njihovom selu i organizovanog rada na humanitarnim poslovima. I ne samo kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi (gde su među onima koji postižu najbolje rezultate), nego su prisutni i uspešni i u svim drugim aktivnostima koje organizacija Crvenog krsta u toku godine realizuje.

C.Ljubić

 

Exit mobile version