Bogojavljensko plivanje u Šapcu

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležen je danas širom Srbije, kada je organizovana tradicionalna trka, plivanje za Časni Bogojavljenski krst. U Šapcu je proteklih godina izmenjena forma takmičenja, ali je zadržana tradicija duža od jedne decenije. I ove godine za organizaciju manifestacije zaduženi su bivši učesnici uz podršku Eparhije šabačke.

Sveta liturgija počela je u 9 časova u Sabornoj crkvi „Svetih apostola Petra i Pavla“. Učesnici su nakon obavljenih regularnih zdravstvenih pregleda primili blagoslov sveštenstva šabačke crkve i tačno u podne uz tradicionalni pozdrav „Bog se javi“ ušli u Savu. Najmlađi učesnik, od ukupno 51-og, ima 12 godina, a u ledenu Savu ušla je i jedna mlada Šapčanka.

Bogojavljenje (grč. Θεοφάνεια) je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika i slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Bogojavljenje se obeležava 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava objava svetu da je on Sin božji. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Exit mobile version