„Bisernica“ prvi put na Kongresu Svetske tamburaške asocijacije

Šabački tamburaški orkestar na skupu za očuvanje i promociju tamburaštva u Srbiji

Čast da kao jedini aktivan tamburaški orkestar južno od Save i Dunava bude pozvan na četvrti po redu Kongres Svetske tamburaške asocijacije u sedištu, srpskoj Atini, održan 28. i 29. novembra u hotelu „Novi Sad“, imao je šabački Tamburaški orkestar „Bisernica“. Tokom dva dana, učesnici su bili u prilici da usavrše veštine sviranja tambure kroz brojna predavanja i radionice, a priređena su i dva tradicionalna događaja- izložba slika sa 12. Likovne kolonije „Tamburica fest 2019“ i koncert u Sinagogi.

Vrsni stručnjaci na jednom mestu

O temama značajnim za unapređenje tamburaštva, uz predavanja, razgovaralo je više od 40 stručnjaka iz zemlje i regiona, kao i gosti iz Kanade i SAD, koji su se uključili video vezom, a posebne radionice vodilo je 30 iskusnih majstora tamburice. Šabačku „Bisernicu“ predstavljala je umetnički rukovodilac Vesna Dobrivojević.

-Svetska tamburaška asocijacija je udruženje svih tamburaša koji su zvanično registrovani i aktivni u Srbiji, sa sedištem u Novom Sadu i organizator je „Tamburica festa“. To je veoma značajno okupljanje autoriteta iz sveta tamburaštva, zbog očuvanja i razvoja tamburaške kulture. Bavili smo se temom tamburaštva u Srbiji, budući da je reč o razvijenoj svetskoj tamburaškoj asocijaciji koja deluje na području cele zemlje. Bilo je reči o unapređenju izvođačkih i promotivnih kapaciteta, realizaciji „Tamburica festa“. Predavanja su držali etnomuzikolozi, vrsni stručnjaci tambure, predsednici udruženja Svetske tamburaške asocijacije, dok su popodne bile radionice za svirače, umetničke rukovodioce, dirigente, eminentni stručnjaci su radili sa svim učesnicima kongresa- istakla je Dobrivojevićeva.

Pored eksperata, u radu su učestvovali i studenti Muzičke akademije u Novom Sadu sa odseka za etnomuzikologiju, među kojima i doktoranti. U okviru Kongresa, u foajeu hotela „Novi Sad“ otvorena je izložba slika sa 12. likovne kolonije „Tamburica fest 2019“ na kojoj je prezentovano 30 umetničkih dela. U novosadskoj Sinagogi upriličen je besplatan koncert na kojem su nastupili tamburaški ansambl „Opus“, pobednik ovogodišnjeg „Tamburica festa 2019.“, „Branko Bako Jovanović i prijatelji“ iz Beča, Subotički veliki tamburaški orkestar, dirigenti Marijana Marki i Sonja Berta, a posebni gosti bili su Dušan Svilar i Milica Dosković.

Rad Šapčana prepoznat i cenjen

-Imali smo čast da Tamburaški orkestar „Bisernica“ prvi put bude pozvan na takav skup, što je potvrda da je naš rad vidljiv i da je zabeležen kao pozitivan primer u svetu tambure u celoj Srbiji. Od kada smo ponovo pokrenuli orkestar u prostorijama KUD „Abrašević“, rad sa odraslima, a posebno sa decom, daje rezultate, jer je Dečiji tamburaški orkestar nastupao ove godine upravo na „Tamburica festu“. Imali su čast da sa drugarima iz drugih orkestara otvore tu manifestaciju. Prepoznat je naš angažman i doprinos napretku tamburaštva u Šapcu i ovom delu Srbije. Imamo planove za narednu godinu, da još unapredimo ono što smo do sada pokrenuli i uspeli da uradimo- podvlači Dobrivojevićeva.

Govorilo se i o problemu nedovoljne zastupljenosti tambure, ali i konstatovalo da ima zainteresovanih među mladima da se negativan trend prekine, kroz ozbiljne pomake na temu unapređenja cele tamburaške prakse. Upravo u tom cilju, organizovane su kreativne radionice sa mladim tamburašima.

-Primećeno je da ima muzičkih izvođača koji bi želeli time da se bave, ali da je mala podrška od strane opštine, grada, države i to je veliki problem. Umetnički rukovodioci koji rade sa decom i starijima su mogli da razmene iskustva, uspeli smo da pomognemo jedni drugima i naučimo nešto novo na radionicama od stručnjaka koji se godinama bave time. Postoji podmladak koji je veoma zainteresovan da svira tamburu i veoma nam je drago da u okviru omladinskih tamburaških kampova, kao što su „Mostovi prijateljstva“, koji je nama bio ulaznica za „Tamburica fest“, imamo prliku da se okupimo, zajedno radimo i onda pred publikom izvedemo repertoar koji smo pripremili- objasnila je ona.

Cilj je, kako je istaknuto na skupu, da se uspostavi i planira saradnja kroz kampove, druženja i zajedničke projekte, kao i donesu planovi za narednu godinu. Šabačka „Bisernica“, sa svojih 25 svirača, među kojima dominira podmladak, već ima svoje. Priprema za proleće celovečernji koncert, kada će šabačkoj publici predstaviti sve na čemu su aktivno radili na probama prethodnih godinu dana.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version