Biramo Srbiju

KUDA NA ODMOR?

Ako bismo trebali izdvojiti neku dobru stranu virusa COvid 19, onda bi to bilo putovanje po Srbiji. Nažalost ili na sreću, domaći turisti su na ovaj način shvatili kakvim prirodnim bogatsvom i turističkim potencijalom obiluje Srbija. Čini se i da im se i osladilo, pa i ove godine mnogi biraju Srbiju.

Protekle godine tražio se krevet više u celoj Srbiji, a kako stvari stoje, i ove godine će se istraživati lepote naše zemlje.

Ukoliko  biste sada zatražili smeštaj putem aplikacije booking, shvatili biste da ste već zakasnili da rezervišete boravak na nekoj od destinacija koje su prošle godine bile najtraženije. Pored dobro poznatih i atraktivnih destinacija, koje već godinama drže primat u domaćem turizmu, Zlatibora i Vrnjačke Banje, alternativu za more turisti su pronalazili pokraj reke Drine, zlatarskih jezera ili jezera u podnožju Tare, pa su i te destinacije već sada „rasprodate“. Prepoznaćete ih i na forografijama na društvenim mrežama i zahvaljujući tome ćete imati utisak da su proteklog leta svi videli Golubačku tvrđavu, centar Zlatibora, Banjsku stenu na Tari, Pačir banju i menadre Uvca. Istina je da sve navedeno vredi videti, ali

Vratili smo se i selu. Oni koji su imali sreće i na vreme reagovali, smestili su se u etno varijanti sela. Oni koji su zakasnili za etno, morali su otići u svoje selo. Suština je da smo shvatili i koliko je selo lepo.

Svako ko je imao neki slobodni objekat ili sobu, mogao je profitirati u vreme korone, ali dobra vest je da su se tako rodile biznis ideje, pa se broj seoskih domaćinstava koji se bave turizmom značajno uvećao.

U takvim mestima uz poznatu gostoljubivost i toplinu naših domaćina, imaćete priliku da iskusite svu raznolikost seoske Srbije: u ravnoj Vojvodini ćete uživati u salašima, karakterističnim po  obilnoj trpezi i ljubavi prema konjima, u Šumadiji i Pomoravlju će vas počastiti domaćom rakijom, svadbarskim kupusom, uz zvuke frule i trube. Da vam u najboljem sećanju ostanu ukusi Zapadne Srbije, potrudiće se vredni domaćini već navinuti na turiste, a uz najbolje vino ćete obilaziti pimnice mističnog istoka. Ako ste za merak, krenite od Niša ka Leskovcu, tu ćete sigurno pronaći ono što je za vašu dušu.

Srbija je idealna za razvoj turizma, ne samo zbog prirodnih lepota, već i zbog raznolikosti reljefa, mentaliteta, kulture i dijalekta. Jednom strancu sigurno bi bilo teško objasniti da su, recimo, Subotica i Vranje u istoj državi, a domaći turisti će se već nekako i sporazumeti.

Pa, da krenemo od severa: Nikako nemojte propustiti posetu Subotici. Takvo bogatstvo arhitekture i dominaciju secesije ćete videti samo tu. Specifične kombinacije slatkih i slanih ukusa, nastalih pod uticajem različitih kultura. Sva ta pristrana ravnica proširiće vam i vidike, koje će bar na kratko zaustaviti Palićko jezero, jer to je mesto gde ćete poželeti da zaustavite vreme. Ništa manje inspirativni nisu ni drugi vojvođanski gradovi okruženi salašima. Leto je idealno vreme i da uživate u čarima keja na reci Tisi u Novom Bečeju. Kikinda je svakako vredna pažnje, jer se u njoj nalazi jedna od najlepših ulica na svetu, a Vršac je idealan izbor ako ste ljubitelj vojvođanskih vina. Ukoliko želite da impresionirate pratioce na društvenim mrežama, prošlogodišnja hit destinacija – banja Pačir je idealno mesto za vas. Nišra manje lepe fotografije napravićete i među Zagajičkim brdima kod Deliblatske peščare, a ako želite da doživite avanturu u prašumi predlažemo Carsku Baru nedaleko od Zrenjanina.

Ako niste neki ljubitelj ravnice, neka od destinacija Zapadne Srbije je idealna za Vas. Krenuvši od Šapca, već od Valjeva, gde tlo počinje da talasa, možete pronaći mesto za savršen odmor. Kosjerićka i Požeška sela, naročito Tometino polje i Gostoljublje najbolji su izbor ukoliko želite da uživate u seoskoj idili uz najukusniju hranu. Ivanjica i njen Mučanj, Zlatibor, Tara ili Zlatar, kao i sve njihove lepote dobro su poznati. A, ako se odlučite za taj kraj, nikako ne smete propustiti posetu Prijepolju, gde ćete pored urbanog grada savršenog za provod videti najbolji primer multientičke sredine u kojoj sve funkicioniše savršeno, o čemu svedoče brojni kulturno – istorijski spomenici, ali i spomenik prirode – Slapovi Sopotnice. Nema tog na koga nisu ostavile utisak. Ova godina je i za susedni Priboj značajna kada je reč o turizmu, pa je apsolutni hit i Pribojska banja.

Iz južnih i istočnih krajeva naše zemlje poručuju da Kopaonik nije samo zimska destinacija i da podjednako lepo može biti i leti, a ovu planinsku destinaciju možete povezati sa Soko Banjom i tako aktivno provesti svoj odmor. Krenete li jugoistočno, poželećete da obiđete sve, ali svojom visinom i lepotom zaustaviće Stara planina, divlja, neukrotiva i izazovna. Ako odmor na jugu planirate  tek u avgustu, imajte u vidu da se tada održava čuvena Roštiljijada, koju nikako ne treba propustiti. Ako vam je do meraka, a vi pravac u Niš.

Emitovanje serije „Tajna vinove loze“ probudilo je želju kog mnogih da posete Rajačke i Rogljevačke pimnice i uživaju u vinu spravljenom od autohtonih sorti grožđa. Samo…oprezno! I dobro se raspitajte o vlaškoj magiji i mističnosti ovog kraja.

Pravu Srbiju možete upoznati ako posetite Šumadiju, naročito ako ste ljubitelji rakije i vina i željni upoznavanja srpske istorije i tradicije. U srcu Srbije najbolje možete videti kako se naša zemlja kroz vekove, uz priobalje Morave razvijala. U ovom kraju obavezno posetite srpske svetinje. Samo, moramo da upozorimo na reakcije koje izaziva boravak u ovom kraju – zavolećete Sribiju još više, pa naročito može biti kobno po one koji nisu patriote, jer će to postati.

Prošla godina je osim želje da se putuje po Srbiji dovela i do promena u radu turističkih agencija, pa su mnogi svoje poslovanje prilagodili domaćim aranžmnima. Ukoliko niste vešti u planiranju odlazaka, konsultovanje stručnjaka će biti dobro rešenje. U svakom slučaju, jedno je sigurno, Srbija pruža mnogo mogućnosti, vaše je samo da se odlučite za idealnu destinaciju i uživate.

Exit mobile version