Biljana Regan obeležila devetu godišnjicu Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD

U prisustvu najbližih prijatelja, saradnika i uvaženih gostiju iz ambasade u Lodestone- u Dr, Silver Spring, Šapčanka Biljana Regan obeležila je 6. juna duplu devetu godišnjicu- Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD i braka sa suprugom Džonom Reganom.

Srpska baštinarka balkanskog folklora godinama promoviše i stalno upotpunjuje bogatu kolekciju novim autentičnim kostimima, starinama i nakitom. Tako je i ovog puta u okviru programa priredila izložbu narodnih nošnji bivše SFRJ, sa dominantnim motivima iz Mačve i Prizrena. Tradicionalna hrana- sarmica od vinove loze, prebranac, punjene dugačke paprike, proja, domaći hleb, oblande, princes krofne i mnogo drugih poslastica, upotpunile su domaću trpezu.

-Bližimo se jubileju- desetogodišnjici postojanja, koju planiramo da obeležimo nizom dešavanja. Ovu, devetu godinu, proslavili smo u krugu prijatelja, članova udruženja i delegacije iz ambasade. Vreme nas je poslužilo, a uz pesmu cvrčaka smo imali izuzetan ambijent. Cvrčci se pojavljuju svake sedamnaeste godine i prava ih je najezda ove, ali mislim da nisu mnogo ometali naš događaj, već su, naprotiv, učinili da bude još lepši i za pamćenje. Zahvalna sam svima onima koji znaju da cene i poštuju vrednosti naše kulture i tradicije- poručila je Biljana.

Sarađujući sa srpskim i američkim državnim institucijama, građanskim organizacijama i pojedincima, Biljana Regan od 2012. godine prenosi ljubav prema očuvanju kulturnih vrednosti koju je stekla upravo u rodnom Šapcu.

D.D.

Exit mobile version