Bez revanšizma

Milan Petronijević – pokret “Buđenje”

Kada bi se grčki filozofi sutra pojavili u Srbiji, imali bi očigledan dokaz svojih tvrdnji da instinktivna mržnja nastaje iz straha i nemoguće ju je objasniti. Hajde da razjasnimo samo jednu stvar u vezi te mržnje i takvog straha.

Svi znamo da su mnogi Srbi, današnji državljani zemlje Srbije, sa pravom glasa u istoj, iz straha od gladi i nemogućnosti da izdržavaju porodice obećali i dali svoje i glasove svojih porodica jednoj srpskoj političkoj gomili u zamenu za zaposlenje. Taj strah je zatim stvorio mržnju prema svima nama koji ne pripadamo toj političkoj gomili iz prostog razloga poistovećivanja nas sa prethodno pomenutom  gomilom, jer se očekuje da kada ta gomila izgubi izbore, mi, oponenti gomili, sve one koji su glasali za njih i platili  zaposlenja tim glasovima, sa svojih radnih mesta izjurimo.

Da se nešto razumemo – mi nismo neljudi, mi nismo osvajači koji žele da pokore ovaj grad. Mi smo ljudi, Šapčani, prijatelji, poznanici, kolege. Naš cilj je da postavimo zdrave osnove – posao dobijate na konkursu, i ne plaćate ga već bivate plaćeni za njega. Svoj posao na funkciji na koju ste postavljeni ste radili dobro, časno i pošteno – ostajete na toj funkciji! Mi želimo da radimo i vratimo poverenje u institucije, poverenje u čoveka.  Nema  revanšizma, nema osvete, postupaka karakterističnih  za više potpuno suprotnih i suprotstavljenih političkih opcija u Srbiji. Zašto bismo se mrzeli!? Pročitajte uvod. Nema  razloga strahu, pa mržnja neće ni stići da se rodi. Mi smo tu da budimo poverenje, veru u prave ljudske kvalitete i da ulivamo sigurnost svojim radom i postupcima. Niko od nas ne zaslužuje da živi u strahu i mržnji, njih stvaraju zle gomile, jer drugačije ne umeju da dođu na vlast. Oni ne znaju, nemaju plemenitosti. Vidite li sebe kao deo te gomile? Mi vas ne vidimo tako, bili ste  primorani. Ne dozvolite da vas strah savlada i mržnja nadjača. Nema razloga. Mi smo svi isti, i hajde da probudimo u sebi dostojanstvo koje ova politička gomila pokušava da nam oduzme! Vratimo plemenitost Šapčanima.

Exit mobile version