Bez dogovora sa ministrom, sutra Vlada odlučuje o subvencijama

Sastanak poljoprivrednika i ministra Nedimovića u Šapcu:

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača koji su prethodnih nedelja protestovali u Šapcu, sastali su se jutros sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Sastanku je prisustvovalo 11 predstavnika iz Šapca, Bogatića, Sremske Mitrovice i Loznice. Ministar je poljoprivrednicima obećao isplatu zaostalih subvencija od prošle godine do 10. marta, a takođe jedan od dogovora je da se obustavi uvoz smrznutog mesa i mleka u prahu. O ostalim zahtevima, koji se odnose na ukidanje akciza na dizel gorivo i povećanje subvencija po hektaru, vlada će doneti odluku u naredna 24 časa. Nakon sastanka, poljoprivrednici su organizovali protestnu vožnju traktorima centralnim ulicama Šapca.

Umesto na njivama, poljoprivrednici u traktorima došli su u Šabac, na sastanak sa ministrom. Zahteve su saopštili više puta, kakva je situacija u poljoprivredi ponavljaju – katastrofalna. Sastanku je prisustvovalo 11 poljoprivrednika, iz Šapca, Loznice, Bogatića i Sremske Mitrovice. Epilog – obećanja.

„Juče smo imali sastanak, premijerka, ministar finansija i ja sa predstavnicima poljoprivrednika iz Banata i najverovatnije tokom sutrašnjeg dana izaći ćemo sa konkretnim informacijama. Krajem januara i početkom februara uvek su bile niske cene tovljenika, jer tražnja tada pada, a sve zavisi od ponude i od tražnje. Već je došlo do oporavka i očekujem, sledeće sedmice povećanje cene tovljenika na 160, 165 dinara za kilogram žive vage“, rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Najavio je da će sutra ponovo doći u Šabac i obavestiti poljoprivrednike o odlukama koje Vlada bude donela.

„Mi ćemo maksimalno ubrzati stvari koje se tiču isplate novih subvencija. Što se tiče uvoza svinjskog mesa, država sa jedne strane mora da poštuje svoje obaveze, a sa druge strane, mora da vodi računa o svojim interesima“, rekao je Nedimović.

Poljoprivrednici obećanjima nisu zadovoljni, ali su saglasni, čekaće pomenutih 24 časa kako bi čuli odluku Vlade.

„Ne mogu vam reći da smo se išta dogovorili danas na sastanku i nije se ni očekivalo da se nešto možemo dogovoriti danas. Ministru smo ponovili zahteve koje smo imali, tih šest zahteva, a on nam je rekao da će zahtevi koji se odnose na isplatu zaostalih subvencija, da će biti isplaćene do 10 marta. Mi to nemamo ništa napismeno, ali dobili smo obećanje. Takođe, najavio nam je da će sutra doći u Šabac da saopšti šta je Vlada odlučila, i mi ćemo ga čekati“, rekao je predstavnik poljoprivrednika Dušan Tufegdžić.

Iako poljoprivrednici na lošu situaciju upozoravaju mesecima, bilo je potrebno nekoliko protesta i najavljenih blokada kako bi se sa ministrom i sastali. Nakon sastanka, poljoprivredni proizvođači, organizovali su protestnu vožnju upozorenja, svojim traktorima prošli su centralnim ulicama Šapca, jer kako kažu, moraju skrenuti pažnju na svoje probleme. Ukoliko do dogovora ne dođe, oni najavljuju nove proteste.

Đ. M.

Exit mobile version