Bela knjiga crne Srbije

Dekadni bilans

I pre su pisane bele knjige, i u Šuvarovo i u Miloševićevo vreme… ali nikad ovako crne. Za deset godina naprednjačke vlasti bilans je poguban. Uništeno je, na primer, višestranačje: ne postoji zakonodavna, parlamentarna vlast, a i ona sudska itekako je pod vlašću izvršne. Pa i ta izvršna vlast je nakaradna u osnovi, jer se svakodnveno krši Ustav, pored ostalog gde piše da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada Srbije, a predsdnik države bi trebalo da odražava državno jedinstvo… Od toga, naravno, nema ništa, sa za ovih deset godina o tome se nimalo nije zapitalo ni 15 sudija Ustavnog suda. Naprednjačka vlast se hvali ubrzanim razvojem, ali, na primer, od 2000. do 2008. rast BDP Srbije bio je prosečno 6,2 odsto godišnje, dok je za ovo naprednjačko vreme taj rast godišnje išao oko 3,6 odsto. Bilans: u toj 2008. BDP Srbije bio je 52 milijarde evra, a ove 2021, u konačnici, oko 50 milijardi evra. Ove godine zabeležen je rekordni rast BDP između sedam i sedam i po odsto, što je među najvišima u Evropi i svetu, ali to kvari inflacija od 7,5 odsto, što nema nijedna država u Evropi.

Najalarmantiji su slučajervi „debelog“ kriminala, onog organizovanog i u sprezi sa državom. Izgleda nije vrhunac hapšenje Veljka Belivuka, jer ko zna šta sve još može da iskrsne ispod tepiha. A pomoć u organizovanju ove kriminalne bande, poznate po izuzetnoj brutalnosti, mučenju i sakaćenju ljudi, pružio je režim, policija, tajne službe… I to od uplitanja Aleksandra Vučića u formiranje navijačke grupe“Partizana“. Ni tu nije stavljena tačka, jer je predsednik države direktno i nedvosmisleno podržao Predraga Koluviju, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi. Za predsednika države ni tona marihuane nije nešto opasno, iako je onaj koji zna sedam hiljada toponima zaboravio još 600 kilograma ove sasušene zeljaste biljke. A u radu Jovanjice, od milošte tako nazvane, svesrdnu pomoć dali su ministar Vulin, ali i agenti BIE, VOE, tajnih službi… Predsednik Vučić rado podržava trgovce oružjem, među njima i oca tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Još nema epiloga od afere Krušik, uzbunjivač Aleksandar Obradović je i dalje na”belom hlebu”, eto već dve godine… On je na minimalcu a tužioci hladno primaju po sto i više hiljada dinara mesečno, radili ne radili, dok je rekorderka, državna tužiteljka Zagorka Dolovac, sa platom od 200 pa i više hiljada dinara. Nije se još oglasila za ovih deset kriminalno burnih godina, a naravno ova plata joj ulazi i u visoku penziju za mirno treće doba… Za ovo desetleće izgrađen je jedan Beograd na vodi. Po Leks specijalisu, onako tajno, bez transparentnosti, a dužnost države i prestonice je obezbeđenje zemljišta i infrastrukture, što je barem milijardu evra. Srbija tu kao ima udeo od 32 odsto. Za finiš ovod pogubnog učinka režima je Sporazum sa Rio Tintom, iliti Memorandum o razumevanju. Dovoljno je pomenuti da je formirana radnja grupa sa visokim funkcionerima režima za implementaciju ovog sporazuma. Uprkos što su predstavnici SANU, Biološki i Hemijski fakultet Beogradskog univerziteta dali negativnu ocenu, tj. da će iskopavanje litijuma biti štetno za građane jer zagađuje zemljište i vodu. A tu su, naravno, i protesti građana, dok predsednik Vučić umesto novogodišnje čestitke kaže da neće odustati od ovog projekta.

Ova naprednjačka vlast prirodni je nastavak prethodne miloševićevsko-šešeljevske vlasti. Tako je nakon izuzeeno uspešne reforme Ante Markovića, kada je prosečna plata bila hiljadu nemačkih maraka a spoljni dug smanjen sa 20 na 13 milijardi dolara, došla vlast socijalista i radikala. Od 1991. do 2000. godine BDP Srbije  pada na svega šest milijardi dolara. Vode se ratovi, u kojima Srbija navodno nije učestvovala, dešava se hiperinflacija veća nego u Nemačkoj dvadesetih godina 20. veka, vladaju nestašice osnovnih životnih namrinica, restrikcije struje, benzin se kupovao u plastičnim bocama, zacarevali su avantursti i kriminalci, opljačkana stara i nova devizna štednja, država izgnana iz Ujedinjenih nacija čiji je bila osnivač, ceo svet uveo sankcije i blokadu, pa i bratska Rusija i Kina, a kao vrhunac NATO bombardovanje i kapitulacija zapisana Kumanovskim sporazumom… U svemu tome radikali uveliko dobijaju pomoć od Zemunskog klana, na primer džip za Šešelja… Što bi psiholozi rekli: deža vi!

U svemu ovom kao za da se zaboravilo na bespravno rušenje u Hercegovačkoj ulici, za potrebe raščišćavanja terena Beograda na vodi, a tom prilikom, uprkos pozivima građana policija nije reagovala. Slično je bilo i na nedavnim protestima u Šapcu, kada se policija deset minuta pre kraja blokade mosta povukla, ostavivši goloruke građane na milost i nemilost naprednjačkih falangi sa sve bagerom. Naravno, i ovom prilikom i predsednik države , i premijerka, jasno su podržali batinaše, tobož protestanti su sprečavali drugim građanima fundamentalnu slobodu kretanja. A za sve ovo vreme naprednjačke vlasti smenjuju se nerazjašnjene afere kao što su pogibija pilota, medicinskog osoblja i bebe u aferi helikopter; pogibija radnika u fabrici municije u Lučanima; pogibija tenkiste na vojnoj vežbi; premlaćivanje mirnih demostranata prošle godine u julu mesecu; nepoznato poreklo više od 200.000 evra za stan ministra Vulina; kupovina dve privatne televizije i Kurira novcem Telekoma; sporazum sa Donaldom Trampom, ili tzv. najsmešniji virus“ pred početak pandemije korona 19…

Premnogo za ovu malu Srbijicu, koja kao i ranije stvara višak istorije i skandala koje ne može da potroši.

Dragan Eraković

Exit mobile version