„Bavimo se lokalnom politikom i tu se ništa nije promenilo“

Šabaac godinu dana posle izbora

Predsenik „Zapadne Srbije“ Nemanja Pajić:

Dugogodišnji koalicioni partner Nebojše Zelenovića, kako su tada okarakterisali Nemanju Pajića, predsednika „Zapadne Srbije“, na prošlogodišnjim lokalnim izborima nastupio je samostalno. Nakon nekoliko ponavljanja izbornog procesa, odlučio se za formiranje nove koalicije i to sa „Srpskom naprednom strankom“. Kako na izbore gleda nakon godinu dana, kako sada komentariše svoju odluku za ulazak u vlast i kako izgleda rad Skupštine grada Šapca godinu dana nakon izbora koje je pratila cela Srbija, Nemanja Pajić otkriva za „Podrinske“ novine.

 

Koliko su izbori u Šapcu promenili situaciju na političkoj sceni?

– Tokom izbora, dve velike opcije su polarizovale političku scenu i stvarala se referendumska atmosfera. U takvim uslovima teško je bilo očuvati identitet; kako su Pokret Zapadnu Srbiju povezivali sa prethodnim gradonačelnikom, tako nas i sada poistovećuju sa Srpskom naprednom strankom. U središtu naše politike je isključivo grad Šabac i mi se bavimo lokalnom politikom i tu se ništa nije promenilo. Radimo na ostvarenju naših programskih ciljeva a to je bolji život svih naših građanki i građana. Srpska napredna stranka ima svoju jasnu i definisanu politiku gde se takođe ništa nije promenilo. Jedina promena koju uočavamo je u stranci Zajedno za Srbiju gde se ta politička opcija odrekla ranije lokalne politike definisane sloganom: “Šabac je naš” i predstavila novu političku platformu i preusmerila svoje delovanje više na republički nivo.

 

Nakon godinu dana, i dalje nemamo potpun parlament, da li Šapcu nedostaje opozicija?

– Skupština grada Šapca je oduvek bila mesto konstruktivne rasprave i razmene kvalitetnih argumenata i zato nakon svakog zasedanja apelujem na predstavnike opozicije da uzmu učešće u radu i odlučivanju jer samo tako naš lokalni parlament može biti u punom kapacitetu. Na izborima je iskazana volja građanki i građana Šapca i konstituisana je parlamentarna većina koja izražava tu volju. Mislim da je konačno došlo vreme da opozicija grada Šapca prihvati rezultate ovih izbora i da iz marginalne uloge, koju su sami sebi dodelili, izađu i počnu da se ponašaju odgovorno. Kao dobar primer za to imaju Milijanu Vraštanović, najmlađu odbornicu u ovom sazivu, koja je odmah nakon dodele mandata odlučila da prisustvuje osmoj sednici Skupštine grada Šapca. Dobro je da mladi shvataju značaj učestvovanja u političkom životu i svojim idejama doprinose razvoju našeg grada.

 

Nakon nekoliko meseci, kako sada gledate na odluku o izboru novih koalicionih partnera?

– Politička organizacija na čijem sam čelu već treći put na izbore izlazi samostalno sa jasnom politikom i političkim programom u čijem središtu je isključivo grad Šabac i lokalna politika. Uvek smo pravili postizborne koalicije i insistirali na jasno definisanim programskim koalicionim sporazumima. Tako je bilo i ovaj put. Ispoštovali smo volju građanki i građana i nakon 8 meseci saradnju ocenjujem kao izuzetno dobru. Zajednički radimo na ostvarenju programskih ciljeva.

 

Nekoliko puta, mogle su se čuti nezvanične informacije da postoji mogućnost izbora „na svim nivoima“ na proleće iduće godine, šta bi novi izbori u tako kratkom vremenskom roku doneli Šapcu?

– Jedino što je izvesno jeste da nas očekuju izbori za predsednika Republike Srbije i lokalni izbori za grad Beograd. Vlast u gradu Šapcu ima stabilnost i jasno definisanu parlamentarnu većinu i za razvoj grada je najbolje da mandat ove vlasti traje 4 godine. Takođe verujem da prevremeni izbori ne bi doneli značajne promene na političkoj sceni grada.

 

Vaša ocena rada gradskog parlamenta u prethodnom periodu, od promene vlasti do danas?

– Skupština grada Šapca je od oktobra meseca zasedala 8 puta i donela preko 150 odluka. Svi najvažniji dokumenti koje donosi Skupština doneseni su u zakonskom roku i ponosan sam na činjenicu da rad lokalnog parlamenta u punom kapacitetu prati potrebe građana. Odluke koje donosi Skupština su kvalitetne ali bi bile bolje objašnjene ukoliko bi njihovom donošenju prethodila argumentovana rasprava i zato i na samom kraju ovog intervjua, kao što to i uvek činim, pozivam predstavnike opozicije da uzmu aktivno učešće u radu i odlučivanju na sednicama Skupštine grada Šapca jer je to, pre svega, u interesu naših građanki i građana.

Đ.M.

Exit mobile version