Bahatost i javašluk Rio Tinta

SAOPŠTENJE EKOLOŠKOG USTANKA

Pre nekoliko dana, u transportu kompanije Rio Tinto, izgubila se, neznano gde, kapsula sa radioaktivnim cezijumom 133.

Šta je sledeće i kakav nam još dokaz treba da je ovoj kompaniji profit važniji od zdravlja ljudi životinja i biljaka. Kakva još bahatost i javašluk Rio Tinta treba da se dese da bi se vlasti u našoj zemlji uzele u pamet i odustale od izgradnje rudnika litijuma?

Znajući za sramnu istoriju njihove saradnje sa Frankovim režimom u Španiji, isporuku gvožđa Hitlerovoj ratnoj mašineriji, izazivanje građanskog rata u Papui Novoj Gvineji sa stotinama hiljada žrtava i bezobzirno rušenje svetilišta australijskih Aboridžina starog 50.000 godina, s pravom se pitamo kakve će biti posledice njihovog rada u Srbiji, bude li im se dozvolila izgradnja rudnika.

Ni Rio Tinto, a ni bilo koja druga kompanija neće otvarati ekološki štetne rudnike u našoj zemlji, i to je činjenica oko koje nema kompromisa. Ekološki ustanak prati situaciju i na prvi znak povampirenja štetnog projekta Jadar pozvaće građane Srbije da brane svoje pravo na čistu životnu sredinu.

Istovremeno, od stručnih službi Narodne skupštine Republike Srbije i Vlade Republike Srbije zahtevamo odgovor na pitanje gde je nestalo skoro 40.000 potpisa iz narodne inicijative za zabranu izgradnje rudnika litijuma u Srbiji.

Exit mobile version