„Bacači prstiju“ u utorak premijerno u Šabačkom pozorištu

Koprodukcija Šabačkog pozorišta i Sterijinog pozorja

Komad „Bacači prstiju“ u režiji Bojana Đorđeva premijerno će biti izveden u Šabačkom pozorištu u utorak od 20 sati. Na prošlogodišnjem Sterijinom pozorju nagrađen za najbolji savremeni dramski tekst,  istovremeno jedan od najintrigantnijih novih tekstova na našem govornom području, imao je javna čitanja u Berlinu, Njujorku i Šapcu, postavljen u pozorištima u Štutgartu i Njujorku, a prvi put će na originalnom jeziku biti izveden u Šapcu.

Dve mlade stoperke sa severa Evrope na magistrali učestvuju u takmičenju u autostopiranju, gde se, kroz četiri vožnje i jednog mrtvog psa, njima zaustavlja zapravo cela Srbija, kaže reditelj. Pravila trke su jasna: putuje se isključivo autostopom. Nema novca, telefona, oružja za samoodbranu.  Pobeđuje tim koji prvi tigne do cilja, ako uopšte ima cilja, ili tima, ili pobede.

Nakon dva meseca intenzivnog rada na predstavi, okarakterisanoj kao savremena roud bajka, on ne krije zadovoljstvo saradnjom sa šabačkim ansamblom.

-Meni je bilo veliko zadovoljstvo da se odazovem na poziv direktorke Milene Bogavac da radim na tekstu koji je precizno i duhovito napisan, a istovremeno govori o bolnim stvarima. Na neki način nam fokusira situaciju u kojoj sada živimo, u svetu koji je strašno podeljen, gde su razlike između načina života, bogatstva i siromaštva i toga ko ima pravo na slobodno vreme, a ko nema pravo na život, velike i izražene- naveo je Đorđev.

Kostimografkinja Maja Mirković istakla je da je za nju posebno bila inspirativna dobra dramska literatura kao polazište.

-Pored toga, tu je i činjenica da u svoj rodni grad dolazim sa kolegama sa kojima sam jako puno radila i razvila svoj jezik u radu sa njima. Ta kombinacija mi je bila uzbudljiva. Moj udeo u radu na predstavi je opširniji nego što je sam produkt profesije. Sa ekipom sa kojom sam radila na predstavi izgradnja stvari je doslovno zajednička i to je najzanimljivije od svega, a onda svako u svom sektoru, za koji se u međuvremenu izveštio, uradi najbolje što može- objasnila je Mirkovićeva.

Igraju: Ivana Terzić, Kristina Pajkić, Aneta Tomašević, Strahinja Barović, Vladimir Milojević, Čarni Đerić i Slobodan Petranović Šarac. Predstava je rađena u koprodukciji Šabačkog pozorišta i Sterijinog pozorja. Izvodi se kamerno, pa su premijere zakazane za utorak i sredu od 20 sati.

D.Dimitrijević

Exit mobile version