„Azvirt“ baca otpad od izgradnje mosta u Šapcu u Savu

Delovi stirodura, purpene i drvenih ploča danima plutaju Savom:

Svakodnevne su slike neverovatne nebrige ljudi o rekama koje krase Srbiju. Šabac ima sreću da se nalazi pored velike reke kao što je Sava. Međutim, neretko vesti sa te reke ne odnose se na njenu lepotu, već na ono šta joj čovek svojom nebrigom uradi. Ovoga puta Šapčani nisu glavni akteri priče, iako se zagađenje dešava baš u Šapcu. Naime, Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da se sav materijal koji se koristi za izgradnju novog mosta na Savi kod Šapca, a koji će biti deo auto-puta Ruma – Šabac, baca, verovali ili ne, u reku!

„Sa gradilišta novog mosta u Šapcu, na 110 km reke Save, prilikom vađenja talpi, sav otpad (stirodur, purpena, drveni otpad i ostalo smeće) je samo pušten u reku Savu, bez ikakvih mera zaštite prirodne sredine. Izvođač radova je „Azvirt“ a problem su prijavili očevici sa mesta događaja“, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

Ono što je zabrinjavajuće ali ne i iznenađujuće je da nadležne inspekcije ćute na komade stiropora i purpene koji danima plutaju Savom.

„Otpad nesmetano pluta već dva dana bez ikakve reakcije nadležnih inspekcija. Apelujemo na izvođače radova da preduzmu sve neophodne mere kako bi se izbeglo dalje zagađivanje reke i priobalja a nadležne inspekcije da se ozbiljnije posvete problemu zaštite prirodne sredine i obezbeđenosti gradilišta“, navodi se u saopštenju Upravnog odbora „Udruženja profesionalnih lađara Srbije“.

Iz kompanije „Azvirt ogranak Beograd“ nisu odgovorili na pitanja „Podrinskih novina“ do zaključenja ovog broja.

Đ.M.

Exit mobile version