Apel kupačima da ne ulaze u vodu naglo

Doktor Dragan Adamović iz Službe Urgentnog prijema Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac, u direktnom uključenju u jutarnji program Televizije TANJUG apelovao je na kupače koji rashlađenje od visokih temperatura traže na reci Savi da ne ulaze u vodu naglo, već da se postepeno privikavaju na temperaturu. Iako je reka topline oko 26 stepeni, sa spoljnom temperaturom koja premašuje 35 stepeni, to je ipak velika temperaturna razlika.

– Ljudi su skloni da se najpre dugo sunčaju na plaži, što dodatno povećava temperaturu samog organizma, i nije dobro odmah ući u vodu. Najbitnije je postepeno ulaziti u vodu, rashlađivati pojedine delove tela, najpre noge, ruke, grudni koš, umiti se… Na ovim temperaturama šire se krvni sudovi, pada pritisak, međutim kada uđete u hladniju vodu, iako ona zvanično nije hladna ali temperaturna razlika jeste velika, dolazi do naglog suženja krvnih sudova i otuda nama ozbiljnije posledice – rekao je dr Dragan Adamović.

Vodostaj reke Save kod Šapca je na istorijskom minimumu, pa se često događa da kupači previde mulj i travu koji se nalaze ispod površine. Iz tog razloga, kako dr Adamović ističe, oni ne mogu da postave jasnu granicu između toga gde je voda plitka, a gde dublja. Istovremeno, mnogo njih preceni svoje plivačke sposobnosti.

– Reka Sava koliko je lepa, takođe može da pokaže i onu svoju drugu stranu. Zbog toga apelujemo da se naši sugrađani kupaju na obeleženim plažama na našoj plaži na Starom gradu, do markacija koje su tu postavljene baš iz razloga nekih nepredviđenih dešavanja kao što su grčevi, koji su veoma česti. Grad je obezbedio stručnu medicinsku pomoć svakodnevno od 10 do 20 časova koja nadgleda i pazi sve one kupače koji su na ovoj gradskoj plaži i zato nema potrebe za divljim plažama. Osim ovoga, svi kupači bi trebalo da imaju osnovne mere zaštite: flašicu vode, šešir, naočare, takođe i kreme sa zaštitnim UV faktorom – savetuje dr Dragan Adamović.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version