Apel iz Doma zdravlja Šabac povodom tragične smrti medicinske sestre Ljubinke Popović

Nijedan zdravstveni radnik više ne sme da strada na poslu

U Domu zdravlja Šabac juče je održana konferencija za novinare, nakon komemoracije povodom tragične smrti medicinske sestre Ljubinke Popović. Konferenciji su prisustvovali direktor Doma zdravlja Šabac prim. dr Miroslav Popović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Branko Vujković, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borislav Vekić i predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Bisenić. Prisutni su izrazili duboko žaljenje zbog nemilog događaja i saučešće porodici preminule, a najavljene su i hitne mere koje će biti preduzete kako bi ovaj slučaj stradanja bio poslednji. Ceo zdravstveni sistem Srbije je u 13 sati obustavio rad na pet minuta, kako bi poslao poruku da svi imaju pravo na život i rad bez obzira na to kojim se poslom bave. Ministarstvo zdravlja na čelu sa resornim ministrom je pokrenulo inicijativu za promenu Krivičnog zakona za pokretanje hitnog krivičnog postupka protiv svakog ko nasrne na zdravstvenog radnika, kako bi bio najstrože sankcionisan.

-U tom cilju, jutros smo sazvali sastanak sa sindikatima, zauzeli jedinstven stav na koji način ćemo dodatno doprineti da se bezbednosna služba ili bezbednosni faktori uvedu u zdravstvene ustanove. Nadamo se da ćemo sa rezultatima vrlo brzo izaći, kao i predlogom za prevazilaženje ovakvih neželjenih aktivnosti, jer ovo možemo da radimo isključivo u korelaciji sa MUP-om, Tužilaštvom i Ministarstvom pravde. Izražavam saučešće u ime ministarstva, ministra i svoje lično ime porodici Popović, jer je ovo tužan dan za porodicu Popović i grad Šabac, kao i za srpsko zdravstvo- podvukao je državni sekretar u resornom ministarstvu Vekić i dodao da je ovaj slučaj poslednja opomena da nešto treba da se promeni, kao i da sve učestaliji fizički napadi na zdravstvene radnike poslednjih meseci zabrinjavaju, te da mu nije jasno čime su oni izazvali sugrađane da od njih doživljavaju ružne reči i vulgarne gestove u čekaonicama i u ordinacijama.

Direktor Doma zdravlja Šabac prim. dr Miroslav Popović istakao je da je kolektiv ostao bez poštenog radnika i čestite duše, te da svima od juče gospodari bol, neverica i pitanje da li se to moglo izbeći. Obećao je podršku porodici nastradale i uputio apel ministarstvu i pravosuđu da se ubuduće ovakvi slučajevi ne ponove. On je dodao da Dom zdravlja ima obezbeđenje u sve tri smene, te da je video nadzor zabeležio i dolazak pacijenta koji se u toku svoje posete pretvorio u zločinca.

-Reč je o psihijatrijskom pacijentu koji je očigledno imao ranije poznanstvo sa sestrom, jer je ona njega primila u vreme pauze. Nažalost, okrenula mu je leđa, a on je to iskoristio i zabio joj nož u predelu vrata. Pokojnicu nažalost ne možemo vratiti, ali treba da stvorimo takav zakon i odnose u javnosti da se ovako nešto ne ponovi, jer jedino tako možemo sačuvati uspomenu na nju i odužiti joj se. Kao rukovodilac kome je obaveza da drugima pruži sigurnost od juče se osećam poniženo i nesigurno po pitanju opšte bezbednosti, ali i kao da je umro član moje bliže porodice. Svi smo mi ovde jedan kolektiv koji se bavi jednim humanim pozivom. Treba ublažiti negativnu propagandu protiv zdravstva, jer se radi u izuzetno teškim uslovima i sa velikim brojem pacijenata koji su skloni incidentima- naglasio je prim. dr Popović.

Član Gradskg veća za zdravstvo Branko Vujković postavio je pitanje kako je moguće da neko ko se bavi tako humanim pozivom i spašava ljudske živote bude tako mučki ubijen.

-Ljubinka Popović je radila odgovorno na svom poslu više od trideset godina, ali se juče nije vratila svojoj deci i porodici. Ubijena je na svom radnom mestu pomažući drugima. Upravo tu i leži ceo apsurd ove tragedije. Poslednjih nekoliko meseci dve medicinske sestre su brutalno pretučene. Država mora da reaguje efikasno, snažno i brutalno prema svima onima koji napadaju druge koji odgovorno rade svoj posao. Našoj Ljubinki ne možemo pomoći, ali neka ona bude poslednja u nizu povređenih, prebijenih, ubijenih, ne samo zdravstvenih radnika, već svih radnika u Srbiji. Zahtevali smo od ministarstva hitne izmene zakona kako bi zdravstveni radnici dobili status službenih lica. S obzirom na to da je psihijatrijski bolesnik ubio medicinsku sestru koja je deo tima izabranog lekara, tražili smo da se ponovo vrati procedura prepisivanja lekova kojim se leče psihijatrijski bolesnici na psihijatre, kao što je bilo do pre nekoliko godina. U pitanju je specifična patologija i adekvatni i kompetentni stručnjaci moraju da ih leče- smatra Vujković i dodaje da problem mora sistemski da se reši.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Bisenić rekao je da je posle 25. novembra, kada je bio poslednji napad na koleginicu u Institutu za onkologiju u Beogradu, Sindikat organizovao sastanak kome su prisustvovali predstavnici ministarstva, svih sindikata, kao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković, kada su pokušali da pronađu rešenja za sve učestalije napade na zdravstvene radnike.

-Nažalost, ovaj slučaj nas je pretekao, nismo stigli da nađemo rešenje, a već se desio novi napad, ovaj put sa najgorim smrtnim ishodom. Zdravstveni radnici su u prethodnim godinama i decenijama zaista naučili da rade u svakakvim uslovima, i bez plata, i pod sankcijama, i pod bombama i u ratu, gde smo i naučili da se životi mogu izgubiti. Sindikatima ne treba bedž na kome će pisati da smo službena lica. Nama treba iskrena zaštita od strane Tužilaštva, koje će morati u ovakvim slučajevima hitno da reaguje, a takođe i izmene zakona koje će pokazati da je svaki napad na onog ko treba da drugome spašava život neoprostiv i najstrože kažnjiv- izričit je Bisenić.

On je rekao da to nekome može delovati kao simboličan gest, jer ljude kao što je čovek koji je ubio Ljubinku nikakav zakon ne može odvratiti da izvrše svoj naum, ali će pokazati da je državi stalo do nih koji čuvaju zdravlje ove nacije. Dodao je i da veruje da su ministarstvo i dobar deo vlade shvatili ozbiljnost situacije i da će u najskorije vreme imati neka rešenja, jer je u pitanju društveni problem, a ne samo problem zdravstva ili bilo kog drugog sektora.

  1. Dimitrijević

 

Zaustaviti negativnu propagandu protiv zdravstva

-Sticajem okolnosti, prvi sam bio u prilici da pomognem Ljubinki. Prizor je bio neverovatno strašan. Povrede su nažalost bile takve prirode, monstrum i krvolok je zario nož u njen vrat. Pokušali smo sve, ali to nažalost nije dalo rezultate. Porazno je što je u ovom društvu moglo da dođe do toga, bez obzira na pomućenu i bolesnu svest počinioca. To je rezultat opšte bolesne atmosfere u društvu. Oduvek je naše zanimanje bilo najuzvišenije, ljudi su doktore uvažavali i postojao je dobar međusobni odnos. Nešto se dogodilo pa se to poremetilo, kao da se svesno ili nesvesno potpiruje animozitet- smatra dr Andrija Antonić, specijalista medicine rada.

Exit mobile version