Apel iz Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ da se poveća bezbednost zdravstvenih radnika

Na godišnjicu ubistva medicinske sestre Ljubinke Popović

Povodom druge godišnjice ubistva medicinske sestre Ljubinke Popović na radnom mestu, menadžment Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ održao je u petak konferenciju za novinare na kojoj je ukazano na problem bezbednosti zdravstvenih radnika prilikom obavljanja dužnosti, te izneti zahtevi upućenu ministarstvu kako bi nesmetano i bez straha obavljali svoj posao. Tog jutra, svi zaposleni prekinuli su svoje aktivnosti na pet minuta, kako bi odali poštu tragično preminuloj koleginici i uputili tihi apel da se tako nešto više ne ponovi.

Kako je rekao pomoćnik direktorke dr Dejan Pavlović zahtev upućen nadležnima je da se zdravstvenim radnicima dodeli status službenog lica u obliku koji će prepoznavati specifičnosti zdravstvenog sistema.

-Mi ne tražimo nikakvu silu za sebe, već samo mehanizam koji će nasilnicima pokazati da je nasrtaj na nekoga ko drugome spasava život neoprostiv i najstrože kažnjiv. Na ovom polju se do sada ništa nije desilo i pored brojnih i eksplicitnih najava pre dve godine od strane najviših državnih zvaničnika. Tražimo promene zakonskih odredbi i uvođenje novog dela- napad na zdravstvenog radnika u vršenju zdravstvene delatnosti, kako bi se ovaj naš zahtev ispunio, ali i bolju saradnju sa organima javnog reda i mira i pravosudnim sistemom. Tražimo i očekujemo i da naše ministarstvo izdvoji materijalna sredstva kako bi se omogućilo postavljanje savremenih sistema video nadzora i tzv. panik sistema, tj. sistema obaveštavanja u trenucima najave i vršenja nasilja nad zdravstvenim radnicima. Ovo je veoma značajno za sprečavanje najtežih posledica nasilja kada se ono već desi i određeni pomaci na ovom polju su beznačajni i apsolutno nedovoljni- poručio je dr Pavlović i dodao da su nadležni obezbedili samo dva panik tastera za tu zdravstvenu ustanovu- jedan se nalazi u Službi Hitne pomoći, a drugi u Trećoj zdravstvenoj stanici.

On je uveren da je glavni uzrok nasilja prema zdravstvenim radnicima nezadovoljstvo pacijenata zdravstvenim sistemom, te da bi ukidanje zabrane zapošljavanja zdravstvenih radnika rešilo problem.

-Nedovoljan broj lekara i medicinskih sestara i tehničara, nedovoljna brojnost lekara pojedinih specijalnosti i neprilagođenost zdravstvenog sistema starosnoj strukturi stanovništva su uzroci zbog kojih postoje veoma duge liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge i zbog kojih ustanove, kao što je i naš Dom zdravlja, ne mogu da drže otvorenim sve svoje kapacitete. To produžava čekanje pacijenata na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i pojačava tenzije koje na kraju dovode do nasilja. Tražimo da se ukine zabrana zapošljavanja zdravstvenih radnika, kako bi se omogućilo da zdravstveni sistem funkcioniše na odgovarajući način, a takođe tražimo pomoć i pacijenata i odgovarajućih organa da se iz zdravstvenog sistema isključe pojedinici koji svojim nestručnim radom i koruptivnim ponašanjem narušavaju ugled celokupne zdravstvene struke- podvukao je dr Pavlović i naglasio od ispunjavanja ovih zahteva neće odustati, jer samo njihovo ispunjenje dovodi do veće bezbednosti zdravstvenih radnika i boljeg funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Kako je rekao, borbu za ostvarenje ovih ciljeva vodiće kroz strukovne i sindikalne organizacije od kojih očekuju da zahteve iznesu pred Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije.

D.Dimitrijević

Exit mobile version