ANKETA: Kako komentarišete raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora?

mile filipovicMiodrag Filipović,

predsednik Inicijativnog odbora ZZS

Mi iz „Zajedno za Srbiju“ smo spremno očekivali lokalne i pokrajinske izbore, a kroz vazduh je stalno provejavala mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, tako da to za nas nije iznenađenje. Mislim da je to bespotrebno arčenje državnih para. Izborni ciklus kod nas traje dve godine umesto četiri, a građani od toga neće imati nikakve koristi, imaće samo štete.

 

dr Branko Vujković,

koalicija Pobeda za Šabac

Naša politička organizacija je pre svega vezana za lokal i svakako nećemo podržati nijednu republičku listu i nastupaćemo kao lokalna koalicija. Naravno da je procena da se raspišu izbori njihova odluka, postoje okolnosti koje su dovele do toga, a tiču se funkcionisanja države. Nama je bitno da država funkcioniše u meri koliko je to važno na lokalnom nivou, a sva druga pitanja tiču se republike.

 

Zoran Bortić,

predsednik Pokreta Zoran Bortić – šabački socijalisti

Nisam iznenađen, pošto se približavaju lokalni i pokrajinski izbori i premijer je to uradio da bi povukao svoje liste, pošto njegova stranka na mestima gde je u lokalnoj vlasti nije ništa uradila. Ideja je da na taj način dobiju što više glasova, što je prevara građana. Nepune dve godine nema kako su bili izbori, Aleksandar Vučić ima poverenje naroda. Ako mu neko smeta da vrši vlast trebao je da te ljude smeni i nastavi da radi normalno. Izbori treba da budu kad im je vreme, a premijer treba da radi u interesu građana bez novih parlamentarnih izbora. Mi smo spremni za izbore, učestvovaćemo na njima, očekujemo dobru prolaznost i poštovaćemo volju građana.

 

dr Dejan Pavlović,

predsednik Pokreta za Šabac Zelenih Srbije

Smatramo da su raspisani vanredni parlamentarni izbori prilika da se konačno sa čela države skine vlada koja je potpuno neekološka. Srbiji je potrebno posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine i poseban fond za životnu sredinu, jer se dosadašnja praksa da se ekologija nalazi kao privezak u nekom drugom ministarstvu pokazala kao loša. „Zelenom“ novcu se ne vidi trag, a poglavlje 27 o ekologiji u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji je poglavlje koje će zahtevati najveće ulaganje da bi se stanje u životnoj sredini dovelo na evropske standarde.

 

Veselin Vuković,

predsednik GO Socijaldemokratske stranke

Mislim da je jedini problem što se dešava da Srbija stane kada se uđe u izborni ciklus formiranja organa vlasti. Mislim da vlast zna zašto to radi. Neko od novinara je dobro napisao – redovni vanredni izbori i mislim da je to slika Srbije. Kada ne bi sve stalo tokom izbornog ciklusa, mogli bismo svakih šest meseci da se merimo. Koliko sam shvatio premijera, nedostatak želje da se sprovedu bolne reforme bio je okidač za izbore. Kako će se povećati ta želja izlaskom na izbore, to ne razumem.

 

Miloš Živković,

član povereništva Dveri za Šabac

Mi smo očekivali da premijer pored lokalnih i pokrajinskih, raspiše i republičke izbore i pretpostavljamo da će promenti odluku i raspisati i predsedničke izbore. To se dešava zato što je svima jasno da gubi propularnost, jer su građani shvatili da je premijer Republike Srbije uspeo da samo jednu stvar dovede na viši nivo za vreme svoje vladavine, a to je da od „Potemkinovog sela“ napravi „Potemkinovu državu“. To je jedini napredak koji su građani mogli da vide tokom njegove vladavine. Izbori će sigurno vratiti u parlament i predstavnike srpkog naroda koji ne razmišljaju kao stranački botovi, već srcem i dušom kao pravi sinovi i kćeri zemlje Srbije.

 

Živojin Vuletić,

predsednik GO Srpskog pokreta obnove Šabac

Mislim da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bespotrebno, zbog toga što Srspka napredna stranka ima apsolutnu većinu i što se ništa novo neće dogoditi nakon izbora. Biće slično kao i ranije, a usporiće ekonomske reforme koje su preko potrebne Srbiji.

 

Dušan Kostadinović,

Demokratska stranka

Dobra vest za sve građane je da je Aleksandar Vučić podneo ostavku, jer je priznao da Vlada nema kapacitet da uradi bilo šta korisno za srpsko društvo. Na narednim parlamentarnim izborima očekujemo da građani kažu da neće pristati na Srbiju kakvom ju je napravila Srpska napredna stranka. Vlada se stvaranjem atmosfere straha i cenzurišu se mediji, dok javni dug Srbije raste i većina građana je dovedena do ivice siromaštva, tako da sam siguran da Srpska napredna stranka više neće biti u prilici da formira Vladu i donosi bitne odluke za građane Srbije.

 

dr Aleksandar Pavlović,

predsednik GO Demokratske stranke Srbije

U svakom slučaju, ovo je dobra vest za opoziciju, pogotovo za vanparlamentarne stranke Demokratsku stranku Srbije i Dveri, jer očekujem da će preći cenzus i da će moći da se čuje glas srpskog naroda koji je protiv ulaska u Evropsku uniju i politike Aleksandra Vučića i aktuelne Vlade. Ovo je prilika da se zaustavi sunovrat Srbije, jer će se čuti glas patriotskih snaga koje imaju sve veću podršku u narodu i sve ukazuje na to da građani Srbije iz dana u dan postaju sve više svesni čemu vodi politika Aleksandra Vučića. DSS očekuje da će posle lokalnih izbora igrati značajniju ulogu u gradu i građani od nas mogu da očekuju da ćemo ukazati na sve zloupotrebe aktuelne vlasti kojih je bilo na pretek, kao i da ćemo učiniti sve da se tome stane na put. Očekujemo da DSS povrati stari sjaj i ugled u društvu zasnovan na načelima državotvornosti, nacionalne odgovornosti i evroskepticizma.

 

Slaviša Kostadinović,

predsednik GO Jedinstvene Srbije

Aleksandar Vučić smatra da je vreme za izbore i to je stvar odluke Srpske napredne stranke, najveće stranke u vlasti. Naša koalicija će najizvesnije nastupati zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije. Mi smo u svakom slučaju spremni za izbore i nadamo se da ćemo ostvariti bolji rezultat nego na prethodnim, pošto istraživanja javnog mnjenja govore da ćemo imati veći broj glasova na republičkom nivou i u Mačvanskom okrugu. Naša koalicija će ostati nepromenjena i za ove parlamentarne izbore, tako je od 2008. godine, a tim koji dobija ne treba menjati.

 

Aleksandar Simić,

predsednik GO Nove stranke Šabac

Za mene nije nikakvo iznenađenje što premijer nagoveštava raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora iz više razloga:

Prvo – pre tri meseca premijer je rekao da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora zbog ekonomskih reformi koje njegova Vlada sprovodi a kako Vučić uvek laže znao sam da će uraditi suprotno.

Drugo – premijer i Vlada Republike Srbije pokazali su svu moguću nesposobnost u suočavanju sa nagomilanim problemima koje naša država i njeni građani imaju i neznanju da se oni reše. S druge strane veoma je izražena prostota i vulgarnost pojedinih ministara koji sede u Vladi premijera (bivšeg) Vučića.

Zato mislim da je raspisivanje ovih izbora jedina prava stvar koju je do sada uradio i da će građani Srbije iskoristiti ovu priliku da ga pošalju u istoriju.

 

Stevan Matić,

predsednik GO PUPS-a

O tim izborima govorio sam 2015. Zašto? Odgovor je jednostavan: SNS i Premijer hoće da dobiju vlast za još četiri godine i to čine kad su najjači. Ako bi čekali redovne, možda im rejting padne, kad se narod osvesti! Sada su sigurni. No, i Vinston Čerčil je pobednik u Drugom svetskom ratu bio siguran, pa je prve izbore izgubio posle rata! Videće se da li se Srbija osvestila, posebno penzioneri, koji su je iz pepela doveli do srednje razvijene evropske zemlje, a sada je opet „podižu“ svojim zarađenim penzijama! Srbijo, srećno ti ozdravljenje!

Vladimir Trifunović,

potpredsednik GO Socijalističke partije Srbije i zamenik predsednika GO SPS

Izbori su možda mogli biti izbegnuti, ali mi poštujemo odluku o njihovom raspisivanju i spremni smo i za lokalne i za republičke izbore. Svakako smo očekivali da dođe do toga, tako da smo aktivni u pripremama, imamo kvalitetnu kadrovsku strukturu i jaku omladinsku organizaciju, forum žena, veliki broj simpatizera i siguran sam da ćemo biti važan faktor u vlasti i na republičkom nivou i u gradu i da bez našeg učešća neće biti formirana vlast na oba nivoa. Očekujemo dobar rezultat i na lokalu imajući u vidu i ugled našeg lider profesora akademika i hirurga dr Mirka Kerkeza.

 

Nemanja Pajić,

predsednik Pokreta Zapadna Srbija

Zapadna Srbija kao regionalni pokret, spremna je za predstojeće redovne lokalne izbore. Demokratski izbori uvek su prilika za proveru mišljenja i volje naroda, na čemu se temelji legitimitet svih učesnika političkog života. Mislim da redovni izborni ciklusi doprinose stabilnosti i daju priliku da se ostvare planirani ciljevi. Pred Srbijom je mnogo izuzetno važnog posla, od ekonomskih reformi, pregovora sa EU, nastavka Briselskih pregovora, do revizije aranžmana sa MMF-om, pa, verujem da ce vanredni republički izbori imati uticaja na tok svih ovih aktivnosti. Građani će, u svakom slucaju, dati poslednju reč, a to i jeste njihovo demokratsko pravo.

 

Tanja Radovanović

predsednica Udruženja građana Napredni pokret

Smatram da su izbori dobra demokratska tekovina koja narodu pruža mogućnost da oceni rad predstavnika vlasti, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou. Smernica za rad, svim akterima u politici, trebalo bi da bude neprekidno zalaganje za bolji život i napredak svih građana. Briga o ljudima mora da bude svakodnevna, a ne samo pred izbore. Svako ko radi na taj način, nema razloga da brine za izborni rezultat. Sigurna sam da narod zna da na pravi način oceni svakog pojedinca i da za to treba da iskoristi svoje građansko pravo i izađe na izbore. Samo tako će moći da doprinese napretku društva, da svoju sadašnjost i budućnost učini boljom.

 

Blaža Knežević,

predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke

Načelni stav Srpske napredne stranke svima je poznat, ali naše povereništvo još uvek ne može zvanično da se izjašnjava o ovom pitanju.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version