Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam posetila Šabac

Brojne mogućnosti za saradnju na temeljima istorijskih i prijateljskih veza

Na poziv predsednika Skupštine grada Šapca Nemanje Pajića, njena ekselencija ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam boravila je danas u Šapcu, što je, izuzimajući prestonicu, njena prva poseta nekom gradu u Srbiji, nakon dolaska na tu funkciju prošlog leta. Povod za posetu izraelske ambasadorke je rekonstrukcija zgrade Sinagoge, koja će postati Muzej šabačkih Jevreja, a uvažena gošća je upoznata i sa privrednim potencijalima grada, kao i sa bratskim vezama koje grad Šabac ima sa izraelskim gradom Kirjat Atom.

Predstavnici Gradske uprave su ovim povodom priredili prijem u Gradskoj kući, a nakon sastanka, ambasadorki je uručena kopija originalnog sporazuma o saradnji sa gradom Kirjat Atom, potpisanog devedesetih godina. U pratnji domaćina, gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, njegovog zamenika Dušana Kostadinovića i predsednika Skupštine grada Nemanje Pajića, ambasadorka je posetila i zgradu Sinagoge.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam je istakla da je impresionirana potencijalima grada i izrazila nadu da će Izrael moći da uzme učešće u njegovom napretku u budućnosti. Ona je zahvalila rukovodstvu grada na prilici da poseti Šabac i razgovara o budućoj saradnji.

-Odlučila sam da Šabac bude jedno od prvih mesta koja ću posetiti, pre svega zbog načina na koji čuva jevrejsko nasleđe. Kada sam videla slike Sinagoge od pre i ove sadašnje, bilo mi je jasno da moram da dođem da vidim šta je urađeno. Na sastanku jutros smo pomenuli nekoliko oblasti u kojima vidimo mogućnosti za saradnju. To je svakako saradnja u oblasti kulture, obrazovanja, a razgovarali smo i o načinima privlačenja naših ljudi u Šabac, imajući u vidu porast broja izraelskih turista koji dolaze u Srbiju- istakla je ambasadorka i dodala da Šabac ima veliki potencijal u oblasti pojoprivrede i privrede, budući da je atraktivan za potencijalne investitore, te da je saradnja moguća i na tim poljima.

Završetak radova do kraja godine

Početkom prošle godine Grad je otkupio zgradu Sinagoge od privatnog vlasnika s namerom da postane Muzej šabačkih Jevreja i za tu namenu izdvojeno je oko 7 miliona dinara. Ministarstvo je na konkursu „Gradovi u fokusu“ odobrilo 9 miliona dinara da se zgrada obnovi i završe eksterijerni radovi, a plan je da sve bude gotovo do kraja godine.

-U toku je izrada dizajnerskog i arhitektonskog rešenja za stalnu postavku Muzeja šabačkih Jevreja. Trenutno se radi projekat kojim ćemo konkurisati u Ministarstvu kulture za sredstva koja nedostaju. Očekujemo donacije iz inostranstva, a i Grad Šabac će nam izaći u susret sa još sredstava. Verujemo da će, kad se sve bude završilo, ovaj objekat zaista imati jedan ozbiljan pozitivan impuls na kulturni turizam našeg grada- naveo je kustos istoričar Branislav Stanković.

 

Jedna od važnijih tema je bila rekonstrukcija Sinagoge. Njena ekselencija je ocenila da je očuvanje jevrejskog nasleđa i prisustva u Šapcu izuzetno važno. Ona je podsetila da je Šabac poznat kao Mali Pariz, otvoren grad, sa dugom tradicijom međusobne koegzistencije naroda, te da je postojala veoma izražena i značajna uloga jevrejske zajednice u velikoj i bogatoj istoriji grada, koja može poslužiti kao osnova za buduću obrazovnu, kulturnu i privrednu saradnju.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je rekao da Šabac i jevrejska zajednica imaju duge istorijske veze koje su protkane iskrenim prijateljstvom i međusobnim pomaganjem.

-U trenucima kada je i jednoj i drugoj zajednici bilo teško, mi smo štitili jedni druge, izuzetnim međusobnim pomaganjem. Šapčani su otvorili vrata grada za jevrejske porodice kada im je bilo najteže, a oni su ostavili dubok trag. Ponosni smo što smo grad u kome su radili i stvarali dr Avram Vinaver, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo i mnogi drugi. Snažna veza između jevrejske zajednice i našeg grada nas obavezuje da to nastavimo i danas. Zato je važno da uspostavimo ne samo kulturne, nego i veze koje će ponovo biti protkane iskrenim prijateljstvom i koje će omogućiti da se uspostavi kvalitetna privredna saradnja. Već imamo razgovore sa izraelskim kompanijama o njihovim budućim ulaganjima u našem gradu, a dolazak ambasadorke treba da pomogne da se takva vrsta saradnje unapredi i u budućnosti- podvukao je Zelenović.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić rekao je da je poseta ambasadorke dobra prilika da se podsetimo bratskih veza sa izraelskim gradom.

-Ambasadorka je obećala da će nam pomoći u konekciji sa Kirjat Atom, jer smo prethodnih godina nekako izgubili kontakt, a sada imamo mnogo razloga da ga obnovimo i pospešimo. Unapred se radujemo toj pomoći i saradnji sa prijateljima iz Izraela- istakao je Pajić.

Prilikom posete, ambasadorka Izraela u Srbiji je prošetala i gradskim trgom i obišla postavku u Narodnom muzeju u Šapcu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version