Ambasador SAD u Srbiji posetio Šabac

img_8446_resize

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Rendolf Skat posetio je u utorak Šabac kako bi razgovarao sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem o mogućnostima saradnje. Tom prilikom, Zelenović je naglasio da postoje mnoge oblasti u kojima Srbija i Šabac mogu da se ugledaju na Evropsku uniju i SAD, na koje su direktno usmereni i od kojih mnogo mogu da nauče, pre svega o decentralizaciji.

-Ambasadora sam upoznao sa planovima grada u naredne četiri godine, sa idejom da građani dobiju više prava da odlučuju, da oni koji ne rade počnu da rade, a oni koji rade, počnu da zarađuju više. Naša namera je da posvetimo više pažnje obrazovanju, kulturi i zdravstvu, što su takođe bile teme razgovora- rekao je Zelenović i dodao da Šabac kao grad koji je snažno okrenut saradnji sa Evropskom unijom i zapadnim zemljama, može puno da uči od SAD i iskustava koje ta zemlja ima u pogledu suštinske decentralizacije.

Ambasador Kajl Rendolf Skat je pri put došao u posetu Šapcu i rekao je da je imao priliku da govori o problemima, ali i budućnosti.

-Šabac ima vrlo atraktivnu industrijsku, odnosno Slobodnu zonu za američke investitore sa kojima ću razgovarati o ulaganju u Šabac. Šabac je u određenom smislu istorijski pionir, ali je pionir i u razvoju ekološke energije, gde postoje konkretne mogućnosti saradnje sa američkim firmama- naveo je ambasador SAD.

Posle sastanka u Gradskoj kući, ambasador SAD Kajl Rendolf Skat i gradonačelnik Nebojša Zelenović prošetali su do centralnog gradskog trga. Gradonačelnik je rekao da izbor lokacije nije bio slučajan, jer spomenik žrtvama Drugog svetskog rata simbolizuje zajednički doprinos u borbi protiv fašizma u oba svetska rata.

-Na osnovama takvog prijateljstva i odnosa prema univerzalnim ljudskim vrednostima možemo da gradimo budućnost- poručio je on.

Ambasador Kajl Rendolf Skat rekao je da je impresioniran onim što je video.

-Spomenik nas podseća da smo bili saveznici u oba svetska rata, kao i da možemo biti partneri u budućnosti. Urbanistički plan ovog prostora mi se dopada, jer daje život gradu. Primetno je da Šabac ima bogat kulturni život i dopada mi se što grad toliko sredstava izdvaja za kulturu- rekao je Kajl Rendolf Skat.

D.Dimitrijević

Exit mobile version