Ambasador Nemačke u Srbiji posetio šabački Hemofarm

SPOJ NEMAČKE TEHNOLOGIJE I SPRSKOG ZNANJA

 

Šabac, 3.avgust 2016. –„Hemofarm je jedna od najvećih nemačkih investicija u Srbiji i dobar primer uspešne saradnje između kompanije i gradske uprave. Hemofarm u Srbiji zapošljava 2.600 radnika i doprinosi ekonomskom rastu u Vršcu i Šapcu. Pozdravljam blisku i partnersku saradnju izmedju Hemofarma i grada Šapca, ona je ključna u nastojanju da Šabac postane još privlačnije mesto za investicije“- rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Ambasador je u pratnji gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i menadžmenta Hemofarma obišao fabrički pogon koji godišnje proizvede preko 55 miliona pakovanja lekova za tržišta 38 zemalja sveta. Poseta ambasadora Ditmana simboličan je početak obeležavanja decenije poslovanja Hemofarma u okviru STADA grupe. Od kada je ova nemačka kompanija preuzela Hemofarm, 2006. godine do danas,  u modernizaciju opreme i proizvodnje ali i obuku radnika uloženo je više od 200 miliona evra i otvoren je put ka brojnim svetskim tržištima.

Šabačka fabrika lekova specijalizovana je za proizvodnju nesterilnih farmaceutskih proizvoda, sirupa, kapsula i tableta. Zahvaljujuci visokoobrazovanim i edukovanim  stucnjacima, kao i najsavremenijoj  tehnoloskoj opremi,  proizvodi veoma kompleksne forme lekova.

„Obim proizvodnje raste poslednjih godina i proširujemo portfolio novim proizvodima. Do kraja godine zaokružujemo godišnji plan investicija vredan 4.5 miliona evra. Ne zaboravljamo ni segment održivog razvoja. Prošle godine pustili smo u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredno 1,2 miliona evra. A prema oceni relevantne ustanove u okviru Svetske banke Hemofarm je po energetskoj efikasnosti u 20 odsto najboljih fabrika u svetu. Koraci koji su nas doveli na tu listu napravljeni su upravo ovde, na lokalu“, rekao je Dragan Tošić, direktor fabrike Hemofarm Šabac.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je Grad veoma ponosan na činjenicu da su na njegovoj teritoriji uspešne firme iz Nemačke i da su ta iskustva dragocena. „Učinićemo sve da omogućimo dolazak novih investitora iz Nemačke i uspostavljanje partnerstva između nemačkih i šabačkih firmi, sposobnih da posluju po strogim kriterijumima nemačkih kompanija. Danas smo nemačkom ambasadoru predstavili plan Savaparka i izgradnje toplane na biomasu“, rekao je gradonačelnik nakon razgovora sa ambasadorom.

Hemofarm u Šapcu zapošljava 357 ljudi koji rade u pogonima čvrstih, polučvrstih i tečnih formi, kao i najsavremenijem pogonu dezinfekcionih sredstava i medicinskih rastvora. Fabrika ispunjava najstrože svetske standarde u proizvodnji i snabdevanju evropskog tržista i poseduje brojne setrtifikate najrespektabilnijih inspekcijskih organa evropskih zemalja.

Exit mobile version