Ambasador Kraljevine Holandije posetio Šabac

Priređen prijem u Gradskoj kući

Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Žil Bešor Pluh posetio je Šabac prošlog četvrtka. Na prijemu u Gradskoj kući u Šapcu koji je za njega priredio gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da je Holandija zainteresovana da unapređuje i modernizuje poljoprivredu i hortikulturu u Srbiji. Istakao je i da su Šabac i Mačva popularni kod holandskih investitora i preduzetnika.

Saradnja dobrodošla za preduzetnike iz obe zemlje

-Ekonomske veze između Šapca i Holandije su poprilične, budući da nekoliko holandskih kompanija posluje u Šapcu i okolini. Takođe je veliki broj srpskih poljoprivrednih firmi koje blisko sarađuju sa svojim poslovnim partnerima iz Holandije. Proizvođači cveća i sadnog materijala su samo neke od njih. Imao sam zadovoljstvo da posetim Lipolist i Rasadnik „Topalović“. To je impresivno porodično preduzeće koje funkcioniše i radi već 65 godina i šire je poznato kao jedno od najboljih rasadnika za cveće. Oni takođe veoma blisko sarađuju sa holandskim proizvođačima cveća. Holandija je zainteresovana da zajedno sa lokalnim partnerima radi na unapređenju i modernizaciji poljoprivrede i hortikulture u Srbiji. Ovo može pomoći srpskim proizvođačima da povećaju svoju konkurentnost na sve zahtevnijem međunarodnom tržištu. Ovakva saradnja je dobrodošla za preduzetnike iz obe zemlje- naglasio je ambasador Kraljevine Holandije.

Primetio je da ga naš kraj podseća na podneblje iz kog dolazi i dodao da se veoma radovao susretu sa gradonačelnikom Šapca.

Prilika da međunarodna zajednica upozna potencijale Šapca

-Mačva je deo Srbije koji me podseća na kuću i pruža osećaj kao da sam tamo. Prvo, skoro da je ravna kao Holandija. Drugo, imate dugu tradiciju u trgovini i predstavljate trgovinsko čvorište, baš kao i mi- rekao je Bešor Pluh.

Podsetio je i neke neočekivane veze između Srbije i Kraljevine Holandije, kao što je učešće muzičkog benda sa holandskog karipskog ostrva Kurakao na šabačkoj Čivijadi.

-Nadam se da ću imati priliku da osetim i iskusim atmosferu čuvenog šabačkog karnevala bar jednom tokom mog službovanja u Srbiji. Još jednom želim da se zahvalim gradonačelniku Zelenoviću na dobrodošlici i gostoprimstvu, ali i na gostoprimstvu koje je grad Šabac pružio mnogim holandskim kompanijama. To je saradnja koja čini našu vezu posebnom- naveo je on.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je važno da ambasadori i međunarodna zajednica upoznaju potencijale Šapca.

-Jako je važno da se predstavnici stranih ambasada i međunarodne zajednice upoznaju sa potencijalima grada Šapca i našom otvorenošću. Iz takve otvorenosti, profesionalnog duha i pristupa životu proizlaze i dobri poslovni kontakti i gradi se međusobno poverenje. U takvom poverenju ljudi mogu da investiraju i mogu da očekuju da zarade novac i da će dobro živeti. Kada takvu ideju zajedništva, pouzdanosti i poverenja širite, onda ima prilike da naši gradovi i naše sredine napreduju. Gde postoji prilika za dobar biznis, onda privrednici dolaze sami- zaključio je Zelenović.

Na prijemu u Gradskoj kući ambasadoru su prezentovani privredni potencijali Šapca, projekat „Savapark“, ali i kulturna politika grada.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version