Ambasador Japana u poseti Šapcu

Ambasador Japana u Srbiji NJ. E. g. Kacumata Takahiko svojom posetom uveličao je proslavu Dana grada Šapca.

Ove godine navršava se 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Japana i 40 godina od bratskih odnosa između Šapca i Fuđimija. Šabac je jedini grad u Srbiji koji neguje bratske odnose sa nekim gradom u Japanu. Povelja o bratimljenu potpisana je oktobra 1982. kada je u dvorištu Medicinske škole ,,Dr Andra Jovanović” u Šapcu posađeno drvo japanske trešnje koje raste i posle 40 godina, kao i ovo prijateljstvo. U poslednjih dvadeset godina Japan je Srbiji pomagao kroz različite projekte i donacije u ukupnom iznosu od preko 510 miliona evra.

Na sastanku rukovodstva grada sa japanskim ambasadorom razgovaralo se o nastavku saradnje u oblasti kulture, sporta i ekonomije. Prvi projekat sa Fuđimijem već je dogovoren, a to je razmena učenika na relaciji Šabac – Fuđimi. U 2023. godini u Šabac dolazi prvih 6 japanskih učenika. Šabački učenici će ići u Japan 2024. godine. Razgovarano je i o kompaniji Jazaki, jednoj od najvećih stranih investicija u Šapcu, kao i o novim ulaganjima u narednom periodu.

NJ.E. g. Takahiko izrazio je zadovoljstvo povodom uspešne saradnje i naglasio da će uložiti svoje napore da dodatno unapredi odnose između ova dva grada.

Exit mobile version