Ambasador Finske Perti Ikonen posetio Šabac

Ambasador Finske Perti Ikonen boravio je danas u poseti Šapcu. Gradonačelnik Nebojša Zelenović sastao se sa njim u Gradskoj kući, a potom je organizovan zajednički sastanak kome su prisustvovali ekonomski savetnik ambasadora Igor Madžarević, predstavnici Grada Šapca, kao i šabačkih i finskih kompanija. Tom prilikom predstavljene su geografske, kulturne i privredne osobenosti Šapca i Finske.

Ikonen je izrazio zadovoljstvo što je u gradu koji je dobar primer efikasnog funkcionisanja lokalne samouprave u Srbiji.

-Veoma sam srećan što sam u Šapcu. U razgovoru sa gradonačelnikom i predstavnicima Grada uverili smo se da je Šabac mesto u kome postoji prostor za investiranje, jer ima veoma dobru administraciju- naveo je ambasador Finske Perti Ikonen.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović zahvalio je ambasadoru na ispunjenom obećanju datom prilikom prethodne posete da će posredovati između lokalnih privrednika i finskih kompanija koje posluju u Srbiji.

-Danas su došle finske kompanije koje treba da naprave dobre poslovne kontakte sa domaćim šabačkim kompanijama i stvore mogućnosti za dalju saradnju. Kao grad želimo da naše strategije izjednačimo i da se ugledamo na uređene, moderne zemlje zapadne Evrope, poput Finske, i da sve vrednosti koje su dostigli u oblasti zaštite životne sredine, efikasnog razvoja i obrazovanja, dostignemo mi u Šapcu. Ponudili smo naše projekte koji treba da pomognu da se kvalitet života u gradu podigne na viši nivo i drago mi je što ih je njegova ekselencija prepoznao kao kvalitetne, tako da imamo prostora za dalju saradnju- podvukao je Zelenović.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador Finske Perti Ikonen, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i direktor kompanije Tikkurila Đoka Janjušević posadili su četiri stabla sorbusa u parku u Masarikovoj ulici.

-Finska ove godine slavi 100 godina nezavisnosti. Ovo je za nas godina sreće i želimo da tu sreću proširimo u Srbiju. Jedan od naših projekata koji širimo po celoj Srbiji povodom stogodišnjice je sadnja drveća. Danas sam imao čast da zajedno sa gradonačelnikom zasadim drveće. Finska je najzelenija i najčistija zemlja u svetu i želimo da i Srbija postane takva- naveo je ambasador.

Foto: Grad Šabac- zvanična stranica

Zelenović je napomenuo da je Šabac grad koji intenzivno radi na ozelenjavanju javnih površina. Podsetio je da je u toku prethodne godine zasađeno više od 3.200 stabala i da se tu neće stati, jer se sa projektom „Savaparka“ teži stvaranju nove zelene oaze u našem kraju, po uzoru na zelenilo u Finskoj. Prema rečima Đoke Janjuševića, generalnog direktora kompanije Tikkurila, ova firma kao proizvođac boja i lakova, priključila se akciji povodom obeležavanja 100 godina od sticanja nezavisnosti Finske i donirala boje i materijal potreban za sređivanje parka.

Ambasador je potom posetio Šabačku gimnaziju, gde je u razgovoru sa direktorkom Marijanom Isaković upoznat sa tradicijom ove obrazovne ustanove i znamenitim ličnostima koje su je pohađale. On je potom održao prezentaciju u Svečanoj sali škole, gde je govorio o Finskoj i odgovarao na pitanja učenika o načinu funkcionisanja obrazovnog sistema u toj zemlji. Ambasador je obišao i stalnu postavku u Narodnom muzeju u Šapcu, a zatim i Biblioteku šabačku, kao i novoizgrađeni Aneks.

D.Dimitrijević

Exit mobile version