Alpinisti uklanjaju ostatke oštećene fasade

Saniraju se posledice jučerašnjeg nevremena u Šapcu

Olujno nevreme u nedelju oko 19 sati u Šapcu u ulici Janka Veselinovića oštetilo je deo fasade koji se odvojio od zgrade, kao i automobile, ali i stabla i grane drveća na teritoriji grada. Na sreću, niko od sugrađana nije povređen, a materijalna šteta se procenjuje. Nadležne službe su blagovremeno reagovale i sve saobraćajnice i trotoari su pola sata pre ponoći osposobljeni za nesmetano funkcionisanje, istaknuto je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući održanoj u ponedeljak.

Šteta na automobilima biće nadoknađena

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić objasnio je da se deo fasade u ulici Janka Veselinovića odvojio od zgrade, a prema izveštaju saobraćajne policije, oštećeno je deset automobila. Angažovana je firma da ukloni ostatke oštećene fasade, sanacija će početi čim skele budu postavljene, a sudski veštak građevinske struke procenjuje ostatak fasade.

-Sva šteta na automobilima biće isplaćena. Odmah smo stupili u kontakt sa vlasnicima i objasnili im da treba da se jave u JP „Infrastruktura“ radi podnošenja zahteva za nadoknadu štete na automobilima. Takođe, i ostali sugrađani koji su pretrpeli štetu, mogu da se jave Komunalnoj policiji i inspekciji na broj telefona 345-700, kako bi se napravio zapisnik i sprovela procedura. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je danas izdao nalog da se obavi vanredni inspekcijski nadzor nad svih pedeset fasada urađenih preko bivšeg JSP „Stan“, a sada „Infrastrukture“, i posao je već danas započet. Izdat je i nalog da se provere svi krovovi zgrada zbog antena- rekao je Vasić.

Rukovodilac Sektora stanovanja u JP „Infrastruktura“ Ljiljana Jovanović podsetila je da je fasada postavljena 2015. godine, te da je u garantnom roku. Biće zamenjena u obimu u kom to naloži stručno lice. Radove će finansirati Grad, preko JP „Infrastruktura“, a troškovi će biti refundirani od izvođača radova.

Svi u lancu će snositi odgovornost

-Ugovor je potpisan 2015. godine, na javnoj nabavci se pojavilo pet ponuđača, a najpovoljniji je bio Duga group. U tom periodu, poslove smo obavljali tako što je u JP „Stan“ bio stalno zaposlen Tomica Matić, građevinski inženjer sa licencom, koji je izvršio nadzor i potpisao da je sve urađeno u skladu sa pravilima struke. Nadzor se vršio u okviru redovnog radnog vremena i nije se posebno plaćao. Sudski veštak građevinske struke koga smo angažovali će utvrditi činjenice- navela je Jovanovićeva i saglasila se sa načelnikom Gradske uprave, koji je potvrdio da će svi u lancu snositi odgovornost kada njeno postojanje utvrdi stručno lice.

Usled oluje, polomljeno je dva, a oštećeno pet stabala. Istaknuto je da nije bilo većih problema sa kišnom kanalizacijom. U parkovima je pričinjena šteta, ali nije bilo izvaljenih stabala. Na Starom gradu je tokom prepodneva bila isključena struja, jer se deo jednog stabla urušio na nebezbednom mestu. Nakon što su radnici JKP „Stari grad“ sinoć obezbedili prohodnost saobraćajnica i trotoara, posao nastavljaju na zelenim površinama i u parkovima, naglasila je direktorka tog preduzeća Snežana Đokić i dodala da će taj posao biti gotov u naredna tri dana. Sugrađani u čijim su dvorištima polomljene grane, mogu ih izneti na ulicu, a ekipe JKP „Stari grad“ će ih odneti po završetku posla na zelenim površinama. Konferenciji za novinare prisustvovala je i direktorka JP „Infrastruktura“ Violeta Šestić.

D.Dimitrijević

Exit mobile version