Aleksandar Krilović iz Prnjavora za „Podrinske“

Živim pristojno od svog rada

 

Porodica Krilović iz Prnjavora obrađuje oko 60 hektara zemlje i pored ratarstva, bavi se i stočarstvom. Imaju oko 25 grla stoke i oko 150 svinja. Aleksandar na porodičnom imanju živi sa ocem, majkom, suprugom i dvogodišnjom ćerkom. Kaže da im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda i da se trude da rade sve podjednako. Rade naporno na velikom imanju, ali im to lakše pada, jer imaju svest o tome da im upravo taj rad donosi dobro i lepšu budućnost.

– Svi doprinosimo koliko možemo, a imamo i jednog radnika koji nam pomaže preko cele godine. Uzgajamo kukuruz, žito i soju. Kada su vremenske prilike povoljne tokom godine, imamo dovoljno hrane za stoku iz sopstvene proizvodnje, ali je poslednjih godina bilo suše, pa smo morali da dokupimo – kaže Aleksandar za „Podrinske“.

I stočarstvo je značajan izvor prihoda za Kriloviće, te im nije nimalo drago što su nedavno svinje morali da prodaju po ceni od 130 dinara. Ranije je u Prnjavoru postojala zadruga, ali je sada nemaju, već se sami snalaze oko prodaje i sarađuju sa nekoliko klaničara. Aleksandar kaže da se meštani pretežno bave ratarstvom, a on sam ima svu neophodnu mehanizaciju i ponekad radi i uslužno. Među stanovnicima Prnjavora sve više njih se odlučuje da sadi voće, ali Krilovići ne planiraju da se upuštaju u to, jer i ovako imaju previše posla i ne bi mogli da stignu da se tome posvete.

U Prnjavoru, ističe, imaju sve što im je potrebno za pristojan život: osnovnu školu do osmog razreda, ambulantu, dom kulture, ali i solidne puteve.

– Ne bih mogao da se preselim u grad, moram biti kod kuće, jer je imanje preveliko i to bi značilo da putujem svakodnevno iz grada u selo i nazad, što je komplikovano. O prodaji zemlje nisam ni razmišljao. Šta bih drugo mogao da radim kad sam ovo započeo? Iako imam žensko dete, svako voli da i njegovo dete ostane da živi s njim. Moje je još malo, ali neću odlučivati o tome gde će živeti. Vreme je neizvesno, okolnosti se menjaju, videćemo šta će biti kad ona poraste – zaključuje Aleksandar.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version