Aktuelnim projektima Ministarstva privrede namenjeni lokalnim samoupravama

Druga sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga u 2023. godini, po odluci načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željka Marjanovića, zbog ekonomičnosti, održana je u dva dela i to: u sredu, 01. marta, u Šapcu za članove Saveta iz grada Šapca, opština Bogatić, Vladimirci i Koceljeva i četvrtak, 02. marta, u Loznici za članove Saveta iz grada Loznice, opština Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija.

Na sednicama je razgovarano o aktuelnim projektima Ministarstva privrede namenjeni lokalnim samoupravama u Republici Srbiji.

Načelnik Željko Marjanović je naglasio da je tema koja je bila na dnevnom redu sednice od velikog značaja za celu državu, a samim tim i za Mačvanski upravni okrug. Projekti koje je Ministarstvo privrede planiralo za 2023. godinu u funkciju su sveukupne politike Vlade Republike Srbije da se nastavi ubrzan ekonomski, ali u isto vreme i ravnomeran razvoj Srbije, na dobrobit svih građana. Funkcija upravnog okruga je da se ostvari dvostrana komunikacija između Vlade Srbije i lokalnih samouprava o temama koje su značajne za privredu i građane. Članovi Vlade i resornog ministarstva biće informisani od strane gradonačelnika gradova i predsednika opština koji su to projekti koji su najbolji za lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga. Namera je da sa što više kvalitetnih projekata gradovi i opštine konkurišu prema ministarstvu.

Dr Boban Birmančević, Državni sekretar u Ministarstvu privrede, koji je kao izvestilac prisustvovao ovim sastancima, upoznao je prisutne sa aktuelnom temom i naglasio da je Ministarstvo privrede spremno za svaki vid saradnje i komunikacije sa gradovima, opštinama, ali i preduzećima, kako malim, tako i onim srednjim do najvećih, za projekte koji su planirani za ovu godinu. Predočeno je kako na najefikasniji način iskoristiti pogodnosti koje se pružaju. Reč je o podsticajima i ulaganju u razvoj privrednih zona, turističkih destinacija, razvoj malih i srednjih preduzeća. Od velikog značaja je da su u planu podsticaji i programi za žensko preduzetništvo. Finansijska sredstva koja su opredeljena omogućavaju realizaciju velikog broja projekata koji će doprineti privrednom rastu i zapošljavanju građana.

Birmančević je naglasio da je saradnja načelnika Mačvanskog upravnog okruga sa gradonačelnicima i predstavnicima opština preduslov da se započne sa aktivnostima u realizaciji projekata.

Tom prilikom održana je i prezentacija koja je dala potrebne informacije i način na koji se može aplicirati za projekte kako bi predstavnici lokalnih samouprava mogli da pripreme kvalitetne programe u zavisnosti od potreba i osobenosti svake sredine.

Posle sastanka u Šapcu upriličena je poseta opštini Vladimirci, gde su Državni sekretar dr Boban Birmančević, načelnik Željko Marjanović, predsednik opštine Goran Zarić održali sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata, vlasnicima malih i srednjih preduzeća i građanima na temu budućih projekata i potreba opštine Vladimirci.

Obenjujući održane sastanke načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Željko Marjanović, je istakao da je Sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga u potpunosti ostvarila cilj i svrhu održavanja. Članovi Saveta su dobili potrebne informacije iz Ministarstva privrede, vezano za projekte koji su planirani za 2023. godinu.

Takođe,  nastaviće se obilazak lokalnih samouprava, kako bi što veći broj privrenika bio informisan o projektima i načinu učestvovanja u dobijanju finasijskih sredstava.

Ministarstvo privrede i Državni sekretar dr Boban Birmančević pružiće svu potrebnu pomoć lokalnim samoupravma i privrednim subjektima kako bi lakše ostvarili pravo na pomoć u realizaciji projekata.

 

Exit mobile version