Akcija „Zavrni rukave“ u Šapcu i Bogatiću

U nacionalnoj kampanji čišćenja “Zavrni rukave” koja se održava u nedelju, 24. marta, na više mesta po Srbiji, čistiće se u Šapcu (Tabanovačka šljunkara i Letnjikovac – park) i u Bogatiću (Crna Bara). Zainteresovani građani će u svim mestima čistiti u isto vreme – od 12 do 14 sati.

Cilj akcije je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

“Zavrni rukave” ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena – navode organizatori.

Na sajtu “Zavrni rukave” nalazi se spisak lokacija za čišćenje, a postoji mogućnost da se još prijave “vođe timova” i nova mesta, kao i volonteri.

Kako navode organizatori, na dan čišćenja volonteri treba da ponesu rukavice i kese za smeće, čiste se samo javne površine, mesta gde nema opasnog otpada i može se kontaktirati nadležno javno komunalno preduzeće za pomoć oko odvoženja smeće. Zabranjeno je učešće korporacijama i politička promocija.

Na ideju za veliku akciju čišćenja, organizatori su došli po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca, 13% populacije, izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Šabac, Tabanović šljunkara Slobodan Smiljanić Fit cleaner https://maps.app.goo.gl/M6AfhyCSybjgKrdx9
Bogatić, Crna Bara Mića Mišljenović https://maps.app.goo.gl/NofQNR73LHZmL45M6
Šabac, Park Letnjikovac Strahinja Barović https://maps.app.goo.gl/3SdzGmxypAtwigeg9
Exit mobile version