Akcija prikupljanja novca za nabavku ultrazvučnog aparata za ambulantu u Majuru

Na inicijativu gradskih odbornika Dejana Jerinića i dr Dejana Pavlovića

Gradski odbornici dr Dejan Pavlović i Dejan Jerinić u Gradskoj kući  u ponedeljak najavili su početak akcije prikupljanja novčanih sredstava za nabavku ultrazvučnog aparata koji će biti poklonjen Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ radi raspoređivanja u ambulantu u Majuru, šabačkom prigradskom naselju u kojem živi 11 hiljada stanovnika, što je oko deset procenata stanovništva teritorije grada Šapca. U zdravstvenoj ambulanti koja radi u dve smene ne poseduju ultrazvučni aparat, u današnje vreme jedno od osnovnih dijagnostičkih sredstava u opštoj praksi.

Da zdravstvena zaštita bude svima jednako dostupna

-Primarna zdravstvena zaštita i njen osnovni moto „bolje sprečiti nego lečiti“ je motiv da promovišemo početak donatorske akcije. Šabačka Opšta bolnica i Dom zdravlja imaju veliki broj zahteva za pregled na postojećim ultrazvučnim aparatima, zbog čega se dugo čeka, dok se u zemljama sa bogatijim i razvijenijim sistemom zdravstvene zaštite to obavlja rutinski u toku dana. Osnovni cilj u zdravstvu je da postoji ujednačena zdravstvena nega u svim delovima naše teritorije i smatramo da svi građani imaju pravo na pristup osnovnim dijagnostičkim sredstvima kao što je ultrazvučni apatrat. Meštani Majura zaslužuju da i oni budu u toj poziciji, jer brojem stanovnika i privrednom aktivnošću zavređuju da u budućnosti postanu jedna od gradskih opština. Akcija će biti realizovana u saradnji sa donatorskim udruženjima koja su se već odazvala pozivu, a u toku je otvaranje namenskog računa- rekao je dr Pavlović.

On će godišnju odborničku platu donirati u te svrhe, a priključiće mu se i Jerinić, koji je istakao da u ambulanti u Majuru rade doktori obučeni za rad na ultrazvučnom aparatu i ostaje samo da im se ovaj aparat učini dostupnim.

Smanjenje lista čekanja

-Ambulanta u Majuru raspolaže sa tri lekara opšte prakse raspoređena u dve smene od sedam do 20 sati i dnevno pregledaju oko 150 pacijenata. Donacijom ultrazvuka pomogli bismo i Opštu bolnicu Šabac, jer bi se time smanjila lista čekanja, kao i ostalim selima- Štitaru, Slepčeviću i drugim, koji bi došli u Majur na pregled- podvukao je Jerinić.

Dr Ivan Petrović, lekar zaposlen u šabačkoj Službi hitne pomoći, rodom iz Majura, naveo je da ultrazvučna dijagnostika u Srbiji u upotrebi od devedesetih godina prošlog veka i do sada je postala neizostavni deo medicinske prakse.

-U pitanju je bezbolna, neinvazivna metoda, jednostavna za izvođenje, nije neprijatna za pacijenta. To otvara nove mogućnosti za dalju edukaciju lekara i proširenje spektra ultrazvučnih pregleda koji će se u Majuru obavljati u budućnosti u dijagnostičke i preventivne svrhe- objasnio je dr Petrović.

Jedna od kompanija ovlašćenih za prodaju medicinske opreme, čuvši za akciju, odlučila je da proda aparat bez svoje zarade, po osnovnoj ceni. U saradnji sa njom, biće isporučen Domu zdravlja koji će ga uputiti u ambulantu u Majuru. Vrednost koja treba da se skupi je 750 hiljada dinara plus PDV, što je za kvalitetan kolor ultrazvučni aparat sa jednom osnovnom sondom koja zadovoljava potrebe dijagnostike u ambulanti opšte prakse više nego dovoljno, a značajno će unaprediti kvalitet zdravstvene zaštite građana Majura.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version